Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Jordi Cuixat, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Turull surten de la presó de Lledoners en semillibertat per primera vegada

Les possibilitats que els presos de l'1-O surtin abans de Nadal s'esvaeixen

El govern espanyol segueix treballant amb les vies dels indults i la reforma de la sedició i no es descarta una sortida prèvia a la campanya del 14-F

Jordi Cuixat, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Turull surten de la presó de Lledoners en semillibertat per primera vegada
Els polítics catalans empresonats per l'1-O, en una imatge d'arxiu durant una de les sortides quan tenien el tercer grau. | Europa Press

L'horitzó dels propers mesos per als líders socials i polítics del procés empresonats des de fa tres anys és encara molt incert. Malgrat que en els darrers dies diversos mitjans han especulat que podrien sortir de la presó abans de la campanya de les eleccions autonòmiques del pròxim 14 de febrer, aquesta possibilitat no està encara definida i caldrà estar atents al que pugui passar en aquest sentit en les properes setmanes. El que sí que sembla clar és que no hi haurà una excarceració prèvia a les festes de Nadal. Així n'informa aquest dilluns, 23 de novembre, el diari 'El Mundo'.

A un mes de les festes que, malgrat la pandèmia, impliquen reunions familiars, recolliment a casa i un cert ambient de família, germanor i nostàlgia, sembla clar que els presos passaran el seu tercer Nadal empresonats —el quart per a Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart, tot i que els tres darrers tindrien dret a permisos, com alguns dels altres polítics condemnats pel Tribunal Suprem. Així, encara que pren força una possible sortida prèvia a la campanya del 14-F, en perd l'opció —que també havia estat sobre la taula— que els presos ja poguessin passar el Nadal a casa.

Els indults, encara lluny d'arribar a la taula del Consell de Ministres

Ara per ara, els indults s'han començat a tramitar, però segons la informació del diari 'El Mundo' la seva resolució encara trigarà setmanes. Cal recordar que des d'ara i fins la setmana de Nadal n'hi ha tres de completament hàbils i una quarta de reduïda, coincidint amb el pont de la Puríssima. Això, sumat al col·lapse judicial derivat de la pandèmia, fa complicat que el Tribunal Suprem emeti l'informe —necessari, però no vinculant— amb el seu parer sobre l'indult als presos.

Es preveu que el tribunal de Manuel Marchena i la Fiscalia s'hi mostrin en contra, però l'Advocacia General de l'Estat podria donar suport a la mesura de gràcia perquè el govern espanyol s'hi pogués basar en cas de decidir, en Consell de Ministres, la concessió de l'indult als condemnats pel procés. Tot plegat, però, es preveu per a principis de 2021. 

La reforma del Codi Penal pot ser més lenta del que es preveia inicialment

Tres quarts del mateix sobre la reforma del Codi Penal per rebaixar el delicte de sedició. L'esborrany de Justícia està enllestit, però abans que el Consell de Ministres hi doni l'OK, calen informes —no vinculants— del Consell d'Estat, el Consell Fiscal i el Consell General del Poder Judicial. A més, el ministre Campo pretén obrir un debat amb participació del món jurídic sobre la reforma, cosa que en pot endarrerir l'aprovació i pràcticament descarta que es pugui produir abans de final d'any.

La informació d''El Mundo' també deixa entreveure un nou obstacle: atès que la condemna de molts dels presos és per sedició en concurs amb malversació de fons i, pel que fa a aquest darrer delicte, no es preveu cap rebaixa, podria ser que les penes dels presos no es poguessin rebaixar dels set anys. Una possibilitat que caldrà veure en les properes setmanes si acaba sent, efectivament, un nou escull pels presos, o el govern espanyol facilita sortejar-lo per trobar una solució política a un problema, el de la presó dels líders independentistes, que es vol que deixi de marcar l'agenda de la política catalana i espanyola com en els darrers anys.