IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El portaveu d'ERC assegura que «la independència està declarada i signada», però volen «donar una oportunitat al diàleg»

Sabrià explica que «seria millor per a l'Estat i per a Catalunya poder asseure's a una taula» i adverteix que «és el lloc on acabarem»

Imatge d'arxiu del portaveu d'ERC, Sergi Sabrià.
Imatge d'arxiu del portaveu d'ERC, Sergi Sabrià. | Cedida

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha considerat que s'ha de «deixar clar que la independència està declarada i signada» i insistir que la «voluntat» és «donar una oportunitat al diàleg», encara que «a l'altre costat mai no hi ha ningú», i que les propostes de mediació «són serioses». En aquest sentit, ha afirmat que «seria millor per a l'Estat, per a Rajoy i per a Catalunya poder asseure's a una taula» i que sigui «el més aviat possible» perquè «és el lloc on acabarem». En una entrevista concedida a Onda Vasca ha manifestat que «per a nosaltres està claríssimament declarada» la independència a Catalunya, encara que «alhora ens demanaven, sobretot, des de l'àmbit internacional que era bo suspendre-la i donar-nos un temps per al diàleg».

En aquest sentit, preguntat sobre què hauria de respondre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al requeriment remès pel Govern central, ha assenyalat que s'hauria de respondre que «la independència està declarada, que existeix la declaració i que està signada per una majoria dels representants electes, dels diputats del Parlament, i insistir que la nostra voluntat en aquest moment no és aplicar-la directament, sinó poder-ho parlar». «I és lògic que aquest temps per al diàleg tingui un límit, no ens estarem esperant per sempre», ha opinat Sabrià, que ha insistit que, encara que «a l'altre costat de la taula mai no hi ha ningú i, per tant, mai no aconseguim cap possibilitat de diàleg amb l'Estat, nosaltres seguim insistint».

El parlamentari d'ERC ha lamentat que existeix «l'amenaça permanent» de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per part de l'Estat, que «fins ara l'única cosa que ha fet és repressió», si bé ha afegit que «el que no podem fer és que aquesta amenaça permanent freni la determinació dels catalans que han mostrat amb claredat» el passat 1 d'octubre. Al seu parer, s'ha de «deixar clar que la independència està declarada i signada», però, encara que «sigui sempre donar-nos cops amb una paret, cal seguir insistint que volem dialogar» i que les propostes de mediació internacional «són serioses».

«Sabem que a l'altre costat mai no hi ha ningú i que per intervenir necessites dues persones disposades a fer-ho, i que ara només tenim una part i els mediadors disposats. Però hi volem insistir, perquè per molt que facin servir bàsicament la repressió, arribarà un moment en què hauran d'asseure's a una taula i insistirem que sigui com més aviat millor perquè estalviarem repressió, situacions més dures, aplicacions del 155... Seria molt millor asseure's, que és el lloc on acabarem, asseguts a una taula», ha afirmat. D'aquesta manera, ha insistit que «seria molt millor per a Espanya, per a l'Estat, per a Rajoy i fins i tot per a Catalunya poder asseure's a una taula" perquè "la millor opció» és avançar mitjançant l'acord.

Sabrià ha considerat que «és normal» que des de la CUP, l'ANC o «dins »d'ERC hi hagi «molta gent que diuen que no parlaran mai», encara que, «així i tot», ha apostat perquè «l'oportunitat de diàleg hem de donar-nos-la uns dies més». «No tenim tanta pressa per si són una setmana o dues, però això té un temps i, si no s'executa, pren validesa la declaració. No necessitem ni un altre ple, ni una altra signatura, el compromís està i simplement caldrà aixecar la suspensió», ha afegit.

En aquesta línia, ha indicat que «ara toca ser clars amb la resposta, explicar clarament el que vam fer». «Crec que, si volies entendre, era fàcil d'entendre que ens donàvem una oportunitat per al diàleg, però si necessiten donar una resposta per escrit, doncs la donem», ha assenyalat el parlamentari d'ERC, que ha reconegut que l'última hora abans del ple d'aquest dimarts «no va ser fàcil» perquè «no tothom ho veia de la mateixa manera».

D'altra banda, ha admès que «estar llest» per a la independència «no és fàcil», si bé ha subratllat que, «quan hi ha un poble que ho ha decidit clarament, el que hem de fer és donar forma a aquest estat i sabem que els primers mesos poden no ser fàcils, que hi ha coses que cal construir, però sabem de la viabilitat d'aquest estat"»i que «permetrà viure millor» als ciutadans de Catalunya.

Finalment, ha afirmat que no esperava «gaire més dels tres grans» partits de l'Estat davant la situació que es viu a Catalunya. D'aquesta manera, ha indicat que veu «normal» la postura de PP i Cs perquè «els coneixem» i ha afegit que produeix que «certa decepció» la postura del PSOE perquè «la tradició socialista era, fa molts anys, el respecte al dret d'autodeterminació dels pobles» i Pedro Sánchez «ens va explicar en algun moment una cosa diferent».


Comentaris

envia el comentari