Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Moment que els diputats de Cs surten de l'hemicicle per no participar de la votació de la moció de la CUP. Imatge del 12 de novembre de 2019

C's obre la porta a una llista conjunta amb el PP a Catalunya

Fins ara, la formació taronja descartava anar de la mà dels populars

Moment que els diputats de Cs surten de l'hemicicle per no participar de la votació de la moció de la CUP. Imatge del 12 de novembre de 2019
El Parlament de Cataluya en una imatge d'arxiu. | Cedida

Si fins ara tot era un 'no' per resposta, per primer cop Ciutadans s'obre a parlar d'una llista conjunta a les eleccions catalanes de la mà del PP. La formació taronja sempre havia rebutjat la possibilitat de presentar-se en una única candidatura constitucionalista de la qual poguessin formar part dels populars, però Inés Arrimadas hi obria la porta aquest dimarts des del Congrés dels Diputats.

«S'estan precipitant esdeveniments que no s'havien produït abans i el més important que passarà a Catalunya en els propers mesos no serà el que faci l'independentisme, sinó el que facin els constitucionalistes», deia Arrimadas, per ara l'única candidata a convertir-se en presidenta de Ciutadans en l'assemblea que el partit ha convocat de cara al mes de març.

Ciutadans havia estat reaci a la decisió, però ara no ho descarta

Ciutadans sempre havia estat reaci a teixir aliances electorals amb el PP. Només hi ha l'excepció de Navarra Suma, en què la Unió del Poble Navarrès va exercir de pont entre les dues formacions. L'aliança també s'havia plantejat per a les eleccions basques d'enguany —el PP és la darrera força i C's no té representació—, però per primer cop Arrimadas obria la possibilitat de traslladar l'acord a Catalunya. Si la idea fructifiqués, la candidatura podria aglutinar, a banda de membres dels dos partits, sectors espanyolistes desencantats amb el PSC i independents.

La proposta sembla ara presentar més ingredients per cristal·litzar:  d'una banda, el delicat moment electoral pel qual passa Ciutadans. Certament, Arrimadas va guanyar les eleccions a Catalunya en un moment en què va aconseguir aglutinar gran part del vot constitucionalista, a costa d'un PP que va caure de forma clara fins als quatre diputats.

La distensió els faria ara perdre força. Alhora, Cs i PP marcarien distàncies amb els socialistes, ara oberts al diàleg amb l'independentisme. Caldrà veure ara quan són les eleccions i si les dues formacions acaben traslladant a la realitat aquesta proposta.

També et pot interessar...