Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Lorena Roldán i Alejandro Fernández en una reunió el 3 d'octubre de 2019.

Nacho Martín Blanco o Alejandro Fernández, a les quinieles per liderar 'Catalunya Suma'

La possible candidatura conjunta s'haurà de definir en els propers dies

Lorena Roldán i Alejandro Fernández en una reunió el 3 d'octubre de 2019.
Lorena Roldán i Alejandro Fernández serien els caps de llista de C's i PP si anessin per separat. | Europa Press

A l'espera que Ciutadans i el PP puguin tancar un acord per presentar-se conjuntament a les eleccions catalanes d'aquest 2020, ja han començat les batalles per postular candidats que podrien liderar aquesta llista, a imatge i semblança de la candidatura que es va articular la primavera passada a Navarra i que, sense nom definit —tot i que es podria dir  'Mejor Unidos'—, ja s'anomena popularment 'Catalunya Suma'.

Ciutadans compta actualment amb 36 diputats al Parlament, per 4 del PP. Sembla, doncs, que els taronges podrien imposar fàcilment el seu candidat, però els populars, que tenen la paella pel mànec al País Basc i Galícia, podrien fer valdre la seva força. Tots dos partits tenen candidat designat per si van per separat —Lorena Roldán a Ciutadans i Alejandro Fernández, tot i que no està nomenat oficialment, pel PP—, però si hi acaba havent llista conjunta, la cosa canviarà per complet.

El PP vol Fernández; Ciutadans aposta per Martín Blanco

El PP de Catalunya pressiona perquè Alejandro Fernández  pugui encapçalar Catalunya Suma si Ciutadans, fruit de les negociacions, cedeix el número 1. L'aposta de Ciutadans, però, se salta les primàries guanyades el juliol passat per Lorena Roldán, cosa que ha provocat el malestar de la política tarragonina.

Carlos Carrizosa, que controla l'aparell del partit, vol situar-hi Nacho Martín Blanco, diputat des de 2017 i un nom amb molta tirada dialèctica —adversaris polítics reconeixen que és un dels millors oradors del Parlament— i mediàtica —havia estat tertulià a diversos mitjans de comunicació abans de fer el salt definitiu a la política.

C's, mans a l'obra amb la llista constitucionalista

Mentre es produeix la batalla interna pels noms, C's ha enviat cartes a les direccions del PP, PSOE i UPyD, amb còpia als líders autonòmics, per plantejar candidatures conjuntes a les eleccions a Catalunya, el País Basc i Galícia. També ha enviat missives a plataformes de la societat civil com Societat Civil Catalana, Concòrdia Cívica Catalana o S'ha Acabat.

Ho explicava aquest dilluns la portaveu de la gestora de la formació liberal, Melisa Rodríguez, que va defensar que cal arribar a un acord «transversal» perquè la situació és «excepcional». Rodríguez va assegurar que és moment de parlar de la fórmula electoral i no de qui la compondrà, però el cert és que les quinieles mai no s'aturen.

També et pot interessar...