Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Urna de les eleccions 10-N.

Quan podrien ser les eleccions catalanes d'aquest 2020?

El president de la Generalitat ha anunciat que les convocarà un cop aprovats els pressupostos

Urna de les eleccions 10-N.
Les eleccions podrien ser a finals de primavera. | Laia Solanellas

L'anunci que ha fet el president de la Generalitat, Quim Torra, aquest dimecres, 29 de gener al migdia, ha estat clar: primer, aprovació dels pressupostos; després, convocatòria d'eleccions perquè «la legislatura està esgotada», segons el mateix cap de l'executiu.  La data de la crida a les urnes, doncs, estarà supeditada al procediment que els comptes  han de seguir en les properes setmanes al Parlament de Catalunya.

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès (ERC), havia de dur el projecte a la cambra aquest dimecres al matí després que els comptes s'aprovessin al Consell Executiu que havia de ser al matí. Tot plegat, s'ha traslladat a la tarda, precisament, per la compareixença sorpresa del president de la Generalitat. Si no hi ha cap variació, doncs, el govern aprovarà el projecte, pactat amb Catalunya En Comú, i Aragonès el traslladarà avui mateix a la cambra.

Els pressupostos podrien aprovar-se pels volts del mes d'abril

Després de ser registrats al Parlament —cosa que, com diem, hauria de passar aquest mateix dimecres, si no hi ha canvis en el guió previst—, s'obre el període d'esmenes per part dels grups parlamentaris, que disposaran de deu dies per presentar esmenes a la totalitat i d'uns vint per a les esmenes parcials. Passats aquests terminis, el Parlament farà el debat a la totalitat del projecte. Les dates podrien ser el 19 i 20 de febrer, que estan habilitats com a jornades de ple a la cambra catalana.

Fet aquest pas, els consellers explicaran els pressupostos de les seves àrees a les diverses comissions sectorials, on s'hauran de debatre i votar.  Aquesta fase podria durar entre un mes i mig, i dos mesos, aproximadament, i desembocarien en l'aprovació definitiva dels comptes cap a la primera meitat del mes d'abril. Cal tenir en compte, però, que pel mig hi ha la Setmana Santa i això podria estirar més els 'tempos'.

Les eleccions, entre el maig i el juny?

La convocatòria d'eleccions és potestat exclusiva del president Torra, i avui ha anunciat que signarà el decret de convocatòria dels comicis un cop aprovats els pressupostos. És evident que no pot ser abans: el decret dissol la cambra i, per tant, els números quedarien sense aprovar. Des de la signatura del decret de convocatòria fins a les eleccions, han de passar un mínim de 54 dies.

Sobre el paper, doncs, els diumenges —el dia de la setmana més comú per a la convocatòria d'eleccions— que semblen comptar amb més possibilitats per a la celebració de les eleccions són el 14, 21 o 28 de juny. És clar que tampoc cal descartar que els comicis puguin celebrar-se en els diumenges previs —24 o 31 de maig, o 7 de juny—:  això passaria per accelerar la tramitació dels comptes i ajustar al màxim els terminis. El que sembla evident, però, és que l'estiu arrencarà a Catalunya havent-se celebrat ja les cinquenes eleccions autonòmiques de la dècada.

També et pot interessar...