Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Eleccions 2020

Les eleccions autonòmiques a Catalunya podrien ser el 27 de setembre o el 4 d'octubre

Són les dues dates que guanyen força en l'entorn del president Torra

Eleccions 2020
Catalunya viu pendent de la propera convocatòria d'eleccions autonòmiques. | ACN

Des que a finals del mes de gener passat el president de la Generalitat, Quim Torra, va donar per esgotat el seu govern atesa la manca de confiança entre JxCat i ERC, el país està pendent de la data d'una nova convocatòria d'eleccions autonòmiques, que Torra va anunciar 'sine die'. La pandèmia de la covid-19 i la gestió de les adversitats sanitàries i econòmiques que se n'han derivat han estat el pretext perquè Torra i JxCat tirin ara la pilota endavant i segueixin sense posar data als comicis.

27 de setembre o 4 d'octubre

Al darrere hi ha la reordenació de l'espai postconvergent i les negociacions de fusió entre la Crida i el PDECat, que ara per ara semblen embarrancades. Amb tot, però, es dona per fet que la propera tardor, el Tribunal Suprem confirmarà la inhabilitació del president Torra, que sempre ha mantingut que, abans que això passi, serà ell mateix qui dissolgui el Parlament i convoqui noves eleccions.

D'aquesta manera, encara que públicament es miri cap a un altre cantó, l'entorn de Torra i de Junts per Catalunya ja té en ment possibles dates electorals. Ara per ara, les dues opcions amb més força són els diumenges 27 de setembre i 4 d'octubre d'aquest 2020, dues dates situades al calendari enmig d'efemèrides independentistes de primer ordre.

Dates clau

En el cas del 27 de setembre, coincidirien en el cinquè aniversari de les eleccions que es van anomenar «plebiscitàries» i que van donar la victòria a la coalició entre CDC, ERC i independents: Junts pel Sí. A més, la campanya començaria en una jornada molt simbòlica: la Diada Nacional de Catalunya, l'11 de setembre. Pel que fa al 4 d'octubre, els darrers dies de campanya coincidirien amb el tercer aniversari de l'1-O i la jornada de reflexió amb l'efemèride de l'aturada del 3-O.

Les dues dates, a més, permeten que el 17 de setembre —quan Torra té la vista sobre la seva inhabilitació al Suprem— caigui, si no en campanya electoral, a punt que s'iniciï. Segons publica aquest dimecres, 1 de juliol, el diari 'La Razón', aquestes són les dues dates en què, amb tota probabilitat, Catalunya tornarà a votar el seu Parlament per cinquena vegada en la darrera dècada.