Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas; i el president del PP, Pablo Casado, se saluden amb el colze durant l'acte central de campanya de les eleccions basques

PP i Ciutadans refreden les converses per una coalició electoral a Catalunya

Els populars recelen de l'acostament dels taronges al govern de Pedro Sánchez

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas; i el president del PP, Pablo Casado, se saluden amb el colze durant l'acte central de campanya de les eleccions basques
Arrimadas i Casado han refredat les converses per pactar una coalició electoral de cara a les eleccions catalanes. | Europa Press

La coalició electoral entre el Partit Popular i Ciutadans de cara a les pròximes eleccions catalanes sembla, ara com ara, lluny de ser una realitat. Segons explica aquest divendres el digital 'Voz Populi', al rebuig majoritari a l'acord per part de les bases d'ambdós partits, se suma ara la distància que han pres ara les direccions nacionals de Pablo Casado i Inés Arrimadas, amb estratègies d'oposició diferents contra Pedro Sánchez.

Així, els grans defensors del pacte avui en dia serien Carlos Carrizosa i els dirigents del partit taronja a Catalunya, ja que des del PP Català, Alejandro Fernández fa setmanes que dona llargues perquè no veu gens clar l'acord. En una entrevista aquest dijous al diari 'El País', el president dels populars assegurava que «Carlos Carrizosa ens envia missatges a través dels mitjans i després ens demana que els valorem, però avui dia no hi ha hagut reunions». 

Fernández assegurava al citat mitjà que «l'acostament de Ciutadans als socialistes dificulta enormement qualsevol acord». Sobre això, afirmava que «han passat dues coses molt serioses. Ciutadans continua apuntalant un govern espanyol on està Podemos i s'ha convertit en el seu soci prioritari. I segon, continuen demanant una coalició amb el PSC, que ha pactat amb la CUP o amb ERC en alguns municipis». «En aquests termes és molt difícil col·laborar», reblava el president del PPC.

No donen per enterrada la coalició

Tot i aquests condicionats, fonts de PP i Ciutadans, consultades per 'Voz Populi', es neguen a donar per tancada la possibilitat d'una coalició. Tot i això, no hi ha cap mena de contacte entre ambdós partits per tal de fer avançar l'acord. Així mateix, la incertesa sobre la data de les eleccions, que no es descarta que puguin ser fer-se en els primers mesos de 2021, tampoc ajuda.

La possibilitat que es va obrir fa uns dies és una coalició de mínims a les províncies de Lleida i Girona, presentant-se ambdós partits per separats a Tarragona i Barcelona. Fonts consultades pel citat mitjà expliquen que «pot ser una cosa pràctica. Si constatem que un acord en aquestes circumscripcions realment suma podria ser una opció». «Tarragona i Barcelona quedarien al marge i cadascun tindria el seu candidat», asseguren.

Perspectives diferents per ambdós partits

Després de tocar terra en les últimes al Parlament amb quatre diputats —un d'ells sobre la botzina del recompte—, el PPC afrontarà la pròxima cita amb les urnes amb unes bones perspectives que podrien doblar els resultats de 2017. En aquest sentit, els populars no volen trencar aquesta recuperació dels populars a Catalunya, que ja es va intuir a les eleccions generals del passat novembre, anant de la mà de Ciutadans, la crossa de Pedro Sánchez.

Per la seva banda, els taronges són conscients que no tornaran a guanyar les eleccions com fa tres anys. Caldrà veure quina és la magnitud de la tragèdia, que han volgut aturar en part amb el canvi de Lorena Roldán, escollida en eleccions primàries fa poc més d'un any, per Carlos Carrizosa.