Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Manuel Cruz proposat per presidir el Senat

El PP porta el president del Senat al TC per admetre els juraments dels senadors de JxCat i ERC

Consideren que Manuel Cruz i la Mesa va vulnerar la Constitució donant per bones les fórmules que acataven «per imperatiu legal» o «amb lleialtat al mandat de l'1-O»

Manuel Cruz proposat per presidir el Senat
Manuel Cruz és l'actual president del Senat | CEDIDA

El PP ha presentat un recurs davant el Tribunal Constitucional contra el president del Senat, Manuel Cruz, i contra la Mesa,  per haver permès els juraments d'alguns senadors d'ERC i JxCat, segons ha avançat 'El Mundo'.  Els populars consideren que els juraments fets —com el de Raül Romeva, que va acatar «per imperatiu legal» i «fins a la proclamació de la república catalana» i «com a pres polític»—  vulneren la Constitució i que també ho van fer les autoritats de Senat en donar-los per bons. El recurs ha estat presentat pel portaveu dels populars al Senat, Javier Maroto, i per la senadora Salomé Pradas.

Consideren que els juraments fets vulneren la Constitució

El PP critica que Cruz donés per complimentats la promesa  o jurament del càrrec i recorda que la Mesa va denegar la revisió de fórmules d'acatament, vuit dies després. Després de dur els juraments al TC, ara volen impugnar les decisions del president de la cambra alta i de la Mesa. 

Denuncien que aquest tipus de fórmules «signifiquen el jurament o promesa de vulnerar la Constitució, promovent un procés de ruptura de l'ordre constitucional sense utilitzar els procediments constitucionals». Així, creuen que «una cosa és que el contingut dels discursos dels senadors estigui protegir per la llibertat d'expressió» i una altra, que «qualsevol expressió suposi el compliment del requisit de jurament o promesa d'acatar la Constitució».

A més de Romeva, altres senadors d'ERC i JxCat van prometre el càrrec també en català i demanant «la llibertat dels presos polítics» i «el retorn dels exiliats» i també «amb lleialtat al mandat de l'1 octubre». Aquestes paraules van rebre xiulades d'alguns senadors presents a la Cambra.

També et pot interessar...