Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el portaveu d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, reunits a La Moncloa

ERC anuncia un principi d'acord amb el govern espanyol pels pressupostos

Amb la confirmació dels republicans, l'executiu central es garanteix virtualment l'aprovació dels comptes

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el portaveu d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, reunits a La Moncloa
Gabriel Rufián i Pedro Sánchez en una reunió per parlar dels pressupostos a La Moncloa. | ACN

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha confirmat aquest dimarts, 24 de novembre, un principi d'acord entre els republicans i el govern espanyol per a l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat de 2021. D'aquesta manera i si l'acord acaba confirmant-se tal com tot sembla indicar, Pedro Sánchez i el govern estatal tindrien garantida l'aprovació pressupostària. ERC ha anunciat el preacord després que el PNB confirmés aquest dimarts al matí que votarà favorablement els pressupostos de l'executiu del PSOE i Unides Podem.

Fa uns dies, era Bildu qui també s'obria a votar favorablement els comptes, però per donar-los per fets calien també els vots afirmatius dels 13 diputats d'ERC. Ara, doncs, hi ha un principi d'acord en aquest sentit, segons ha confirmat el líder republicà a Madrid, Gabriel Rufián, que ha explicat que en la negociació s'han mirat d'obtenir «el màxim de millores per a la gent» i «el màxim d'eines per a la Generalitat». «Hem de gestionar el mentrestant i això no ens fa menys independentistes», ha confirmat el portaveu d'ERC a la Cambra Baixa.

Diverses mesures acordades entre els grups parlamentaris

Entre les primeres mesures que s'han revelat del preacord entre l'executiu central i ERC hi ha una moratòria de les cotitzacions a la seguretat social dels autònoms fins al mes de març de 2021, la creació d'un comitè bilateral per a dissenyar una reforma fiscal i la creació d'un grup de treball que estudiï la reforma de l'impost a les grans fortunes. A banda, però, Rufián ha subratllat que amb el preacord amb ERC, el govern espanyol s'ha compromès a posar punt final al control financer de la Generalitat, cosa que ha d'ajudar a la gestió de la crisi econòmica derivada de la pandèmia provocada per la Covid-19.

S'espera que en les properes hores es puguin arribar a tancar els serrells de les negociacions dels comptes i s'anunciïn més mesures derivades de l'acord entre ERC i l'executiu del PSOE i Unides Podem, a canvi d'uns vots que són clau per a l'aprovació dels pressupostos. El PSOE, Unides Podem, el PNB, Bildu i ERC, quan s'acabi tancant l'acord, sumen 179 escons i per tant Pedro Sánchez podria aprovar els seus primers pressupostos, uns números que encara podrien incorporar els suports d'altres formacions de l'arc parlamentari amb qui s'està negociant, com el PDeCAT