IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El president de l'Audiència Nacional, José Ramón Navarro, és el principal candidat a ser el nou Fiscal General de l’Estat

Mariano Rajoy és qui té l'última paraula en la proposta del futur candidat

El fiscal general de l'Estat mort, José Manuel Maza, i el possible successor, José Ramón navarro
El fiscal general de l'Estat mort, José Manuel Maza, i el possible successor, José Ramón navarro | EFE

Aquest dissabte, 18 de novembre, va morir el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, en un hospital de Buenos Aires. El fiscal patia un problema renal, junt amb una infecció generalitzada, que es va complicar a causa de la seva diabetis i, no es va poder fer res per la seva vida. El passat dijous, 16 de novembre, es va començar a trobar indisposat. Els metges que el van atendre van aconsellar que l'ingressessin en l'hospital i no van poder fer res per salvar la seva vida.

Una de les especulacions de la que més s'ha qüestionat en els últims dies és qui serà el seu substitut.Tal com ho ha informat 'El Confidencial',el president de l'Audiència Nacional, José Ramón Navarro, és el principal candidat per ocupar el lloc de nou fiscal general de l'Estat. Fa dies que l'executiu del govern espanyol està investigant els perfils dels futurs candidats, entre els quals, el nom de Navarro és el que té més números per ser l'escollit.

Per poder escollir el nou fiscal general, primerament, el ministre espanyol de Justícia, Rafael Catalá, ha de proposar un candidat al govern central i, aquest traslladarà el nom al Consell General del Poder Judicial. Un cop acceptada la proposta, el candidat haurà de comparèixer davant la Comissió de Justícia. Finalment, el rei signarà el seu relleu.

L'executiu de Rajoy vol accelerar la designació del càrrec públic judicial. La seva intenció és poder-ho anunciar en el pròxim consell de Ministres d'aquest divendres, 24 de novembre. La decisió final al candidat escollit l'ha de prendre el mateix president del govern. Ell té l'última paraula.El perfil de José Ramón Navarro

Nascut a Tenerife. Va ingressar en la judicatura pel tercer torn, és a dir, sense oposició. Té categoria de magistrat del Suprem i va obtenir el suport de 15 dels 18 vocals de l'actual Consell General del Poder Judicial en la designació per al seu actual lloc de president de l'Audiència Nacional.

No és especialista en dret penal i prové de la branca jurídic militar. President de la sala segona del Tribunal Suprem, i influent en la Justícia.

Com afectarà el procés català

Segons el president de la Unió Progressista de Fiscals, Emilio Fernández García, «els canvis en els casos catalans no vindran massa per una persona concreta», o sigui, per un nou fiscal. Dues raons. La primera, és que ara mateix hi ha molts fiscals vinculats directament, o indirectament, a les querelles. Segona —el motiu més important—, «el destí de les causes el marcaran sobretot els criteris que fixi el Tribunal Suprem, amb una previsible unificació de les causes».

Així que en el procés d’elecció del nou fiscal general, es demana que «es garanteixi la transparència», i que la persona elegida, «presenti garanties d'imparcialitat». Fernández García no ho veu amb optimisme a causa del que ha anat succeint fins al moment. 


Comentaris

envia el comentari