Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general dels presos polítics durant l'últim torn de paraula al Tribunal Suprem el 12 de juny del 2019

Quan podran sortir de permís els presos? Els primers en dos mesos

D'aquí dos mesos els presos podran acollir-se a l'article 100.2 per fer sortides de voluntariat o treballar

Pla general dels presos polítics durant l'últim torn de paraula al Tribunal Suprem el 12 de juny del 2019
Els presos polítics passaran el Nadal a la presó | Cedida

Els presos polítics ja coneixen el règim amb què hauran de complir condemna:  el segon grau. Això vol dir que els nou  hauran de continuar a presó almenys dos mesos més que és el termini que té el Departament de Justícia per confirmar la proposta feta per les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Mas d’Enric i Puig de les Basses.

Un cop finalitzat aquest procés les seves defenses  podran presentar un recurs per demanar que s’apliqui el règim de tercer grau  als nou presos, quelcom que ja va anunciar ahir ERC. Així doncs, els presos polítics passaran novament les Festes de Nadal a la presó. 

Els primers a obtenir els permisos seran els Jordis

Amb el règim de segon grau els presos podran obtenir permisos regulars de 36 dies l'any sempre que hagin complert una quarta part de la pena. Així doncs, els primers a fer-ho serien els Jordis que compliran aquesta quarta part el pròxim mes de gener. Seguit de Joaquim Forn que la compliria la primera quinzena de juny del 2020. Quatre mesos després, a  principis d'octubre, ho faria Josep Rull.

A finals del mes de gener de 2021 Carme Forcadell i Oriol Junqueras  complirien aquesta quarta part de la pena mentre que Raül Romeva, Dolors Bassa i Jordi Turull ho farien la segona quinzena de febrer del 2021. Junqueras compliria abans la quarta part, tot i tenir la pena més elevada, perquè porta més dies a presó.

L'article 100.2 del reglament

D'altra banda, i d'aquí a dos mesos,  els presos es podrien acollir a l'article 100.2. Aquest flexibilitza el segon grau i el barreja amb beneficis del tercer i per tant, els permetria  sortir cada dia unes hores per tal de dur a terme un voluntariat social. cuidar de familiars malalts o treballar en càrrecs que no siguin públics perquè estan inhabilitats.

Per poder-lo concedir però «s'haurà de tractar amb el programa individual de tractament de cada pres». És a dir, consisteix en una proposta que farà la junta de tractament i que  serà el jutge d'autoritat penitenciària qui finalment l'autoritzarà o no. 

També et pot interessar...