Els presos independentistes ja saben quan podran sortir de la presó

Aquesta decisió no és definitiva perquè es tracta d'una proposta que resol la secretaria de mesures penals que depèn del Departament de Justícia

Els nou polítics presos durant el judici del Procés al Tribunal Suprem el 12 de febrer del 2019
La classificació dels presos s'ha conegut aquest matí | GTRES

Les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Mas d'Enric i Puig de les Basses han anunciat avui el règim de vida penitenciari amb què els presos hauran de complir la condemna dictada pel Tribunal Suprem. Així doncs, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull se'ls ha classificat amb segon grau. La proposta ha tingut un intens debat i ha estat sense unanimitat.

Aquesta decisió però no és definitiva perquè es tracta d'una proposta que resol la secretaria de mesures penals que depèn del Departament de Justícia. Ara hi ha un nou període, d'un màxim de dos mesos, on psicòlegs i juristes analitzaran les propostes pel segon grau dels nous casos i podran formular contrapropostes. La classificació arriba pocs dies abans que es compleixin dos mesos d'ençà que es va conèixer la sentència del Suprem, és a dir, poc abans que es compleixi el temps màxim que marca la llei per classificar un pres. 

Els dos graus

El règim de segon grau comportarà que els presos puguin sortir de permís 36 dies cada any sempre que hagin complert una quarta part de la condemna. En cas que el pres tingui feina fora de la presó, el règim pot ser força obert. El segon grau s'aplica a aquells presos que no són perillosos però que encara no poden viure en semillibertat. Segons l'article 117 del reglament penitenciari, els presos podrien «sortir regularment a una institució exterior per fer un programa concret d'atenció especialitzada» i la durada d'aquesta sortida no podrà excedir les vuit hores.

D'altra banda, un règim de tercer grau implicaria que el pres només hauria d'anar a la presó per dormir. És a dir, els permetria disposar d'un règim de vida de semillibertat i sortir durant el dia. És habitual, tot i que no és obligatori, que el penat compleixi la meitat de la pena abans d'accedir al tercer grau.

També et pot ineteressar...


Comentaris

envia el comentari