Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Oriol Junqueras i Raül Romeva arriben al Parlament per comparèixer en comissió el 28 de gener de 2020.

Els presos podrien comparèixer els propers mesos al Congrés i a l'Eurocambra

ERC estudia demanar també que tornin a comparèixer en una nova comissió al Parlament català

Oriol Junqueras i Raül Romeva arriben al Parlament per comparèixer en comissió el 28 de gener de 2020.
Oriol Junqueras, Raül Romeva i la resta de presos arribant al Parlament el passat dimarts. | ACN

La compareixença al Parlament de Catalunya, dimarts passat, de diversos dels líders polítics presos pel procés independentista, podria no ser la darrera. ERC valora l'opció de tornar a convocar-los, tant a la seu parlamentària catalana com a Madrid i a Estrasburg, segons avança RAC1 aquest dilluns, 3 de febrer.

Els presos, als Parlaments català, espanyol i europeu

La intenció manifesta d'ERC és permetre que els líders polítics empresonats puguin comparèixer davant les diverses cambres parlamentàries. Així doncs, treballen amb la idea de citar-los a comissions que ja existeixen actualment o en d'altres que es puguin crear de bell nou.

Al Parlament de Catalunya, on els presos  ja compareixien fa una setmana en el marc de la comissió d'investigació de l'aplicació de l'article 155, serien citats en un nou òrgan que s'ha de crear en les properes setmanes —tot i que, probablement, calgui esperar a la nova legislatura que s'obri passades les eleccions autonòmiques. Es tracta de la comissió d'investigació del referèndum de l'1 d'octubre.

Caldria el vistiplau del PSOE a Madrid i Estrasburg

Des d'ERC, però, l'objectiu és que els presos també puguin anar a declarar a Madrid i a Estrasburg. Al Congrés dels Diputats estudien citar-los en alguna de les comissions que més s'escaigui, tot i que la seva compareixença, en aquest cas, podria ser a través de videoconferència. Pel que fa al Parlament Europeu, la intenció dels republicans és la mateixa.

A totes dues cambres es podrien trobar el mateix obstacle: cal que la majoria parlamentària aprovi la seva intervenció a les comissions. Això obligaria el PSOE a posicionar-se a favor de les compareixences dels presos per obtenir el permís per citar-los. Una via que posarà el focus en què faran els socialistes ara que s'ha obert la via del diàleg amb ERC.

També et pot interessar...