Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els presos de l'1-O, a la banqueta dels acusats del Tribunal Suprem.

Dia clau per als presos de l'1-O: Se'ls podria concedir el tercer grau

L'anunci el farà Amand Calderó, director de Mesures Penals i Reinserció de la Generalitat

Els presos de l'1-O, a la banqueta dels acusats del Tribunal Suprem.
Els presos de l'1-O, a la banqueta dels acusats del Tribunal Suprem. | ACN

El 2 de juliol de 2020 és una data clau per als nou polítics i líders socials empresonats a Lledoners, Wad-Ras i el Puig de les Basses. Durant la jornada d'aquest dijous, es farà públic si les juntes de tractament dels seus centres penitenciaris els concedeixen, o no, el tercer grau. Després que s'hagin complert sis mesos des de la seva primera classificació, toca ara una revisió del grau en què estan encaixats, que actualment és el segon, és a dir, el règim comú.

Però si ja llavors, pels volts de Nadal, la decisió no va ser unànime, es preveu que aquest dijous els nou presos puguin ser classificats ja amb el tercer grau, que els permetria passar el dia fora de la presó —només hi tornarien per dormir— i també passar els caps de setmana a casa. L'opció del tercer grau també incorpora un article que se'ls pot aplicar, el 86.4, que permetria que poguessin dormir a casa seva.

Una mesura a l'espera de recursos de la Fiscalia

Segons publica 'La Vanguardia', la decisió que avui s'anunciï no serà de compliment immediat, sinó que la Conselleria de Justícia  haurà de ratificar-la: ara bé, el departament sol modificar aquesta mena de decisions en un percentatge ínfim, de l'entorn del 5%. Si, efectivament, s'apliqués el tercer grau als presos, la Fiscalia presentaria, amb tota probabilitat, recurs als respectius jutges de vigilància penitenciària.

En cas de ser rebutjat, podria presentar-lo al Tribunal Suprem, que és l'autor de l sentència i qui hauria de decidir en darrera instància. Amand Calderó, director de Mesures Penals i Reinserció de la Generalitat, farà pública la decisió al llarg de la jornada d'aquest dijous, dia 2 de juliol.

A la presó des de la tardor de 2017 o des de març de 2018

Els nou presos per l'1-O són a la garjola des de fa anys. Jordi Sànchez i Jordi Cuixart hi van ingressar el 16 d'octubre de 2017; Oriol Junqueras i Joaquim Forn no en surten des del 2 de novembre del mateix any; Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa  hi són des del 23 de març de 2018 després d'haver-s'hi estat ja durant un mes a la tardor de 2017; i Carme Forcadell  hi va ingressar també el 23 de març de 2018 —a la tardor de 2017, només s'hi va estar una nit i en va sortir pagant fiança.