Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els set presos sortint de Lledoners després d'obtenir el tercer grau

Els presos de l'1-O, un pas més a prop de perdre el tercer grau

El recurs de la Fiscalia se suma també al que ahir va presentar sobre Forcadell i Bassa

Els set presos sortint de Lledoners després d'obtenir el tercer grau
Els presos independentistes de Lledoners surten de la presó després d'obtenir el tercer grau, el passat 29 de gener. | CatalunyaDiari

La fiscalia ha presentat també recurs al Tribunal Suprem contra les interlocutòries del jutjat de vigilància penitenciària número 5 que mantenien cautelarment el tercer grau dels presos independentistes de Lledoners. El ministeri fiscal havia recorregut la progressió a tercer grau i havia demanat que com a mesura cautelar quedessin suspeses les sortides, però el jutjat ho va rebutjar mentre continua estudiant el fons del recurs. La fiscalia ha decidit recórrer directament al Suprem com també va fer dilluns en el cas de Carme Forcadell i Dolors Bassa.

Pocs minuts després, ha arribat la primera reacció per part d'un dels implicats. Ha estat Jordi Turull, exconseller de Presidència durant els darrers tres mesos del Govern de Carles Puigdemont, que veu un «diàleg a cop de bastó» que la fiscalia hagi portat al Suprem el tercer grau dels polítics presos a Lledoners. A través del seu compte de Twitter, Turull ha lamentat que aquesta sigui la fórmula de l'anomenada «democràcia plena» i s'ha mostrat més convençut i compromès que mai amb l'objectiu de la independència «perquè no hi hagi dubtes per a ningú, ni d'allà ni d'aquí».

El Suprem demana al Tribunal de Comptes si els presos i exiliats han pagat 4,1 MEUR

En un altre ordre de coses, però encara pel que fa als presos, el Tribunal Suprem ha acordat aquest dilluns demanar al Tribunal de Comptes un informe sobre els procediments de responsabilitat comptable contra els presos i exiliats independentistes per les despeses del referèndum de l'1-O. En concret, vol saber si han dipositat els 4,1 milions d'euros que el Tribunal de Comptes els va reclamar el 28 de gener del 2020. Ho ha fet a instàncies de l'Advocacia de l'Estat, que ha demanat tenir accés a aquesta informació abans de presentar el seu informe al Suprem sobre la petició d'indult.

La petició d'aquest informe allarga el procés per a la concessió –o no- dels indults. El Suprem no pot emetre el seu propi informe sense tenir primer el criteri de totes les parts. La Fiscalia ja s'hi ha pronunciat en contra, i tota la tramitació es troba a l'espera del document que presenti l'Advocacia de l'Estat. L'informe del Suprem és preceptiu, però no vinculant, i quan acabi tot el procés serà el Consell de Ministres qui adopti la decisió que consideri més oportuna.

En concret, la Sala II del Suprem ha demanat a la Secció d'Enjudiciament del Tribunal de Comptes que li remeti les actuacions prèvies i altres procediments d'exigència de responsabilitat comptable que tingui en tramitació amb motiu de l'1-O. Vol que li enviï el sectes de liquidacions provisionals, i en particular la del 28 de gener del 2020 per acreditar si han fet efectiu el pagament de 4,1 milions d'euros que li va reclamar el 28 de gener del 2020.