Baixen les dades de participació de les eleccions al Parlament de Catalunya en el primer avanç

Ha disminuït un 0,59% respecte a les últimes eleccions
Imatge d'arxiu. | CatalunyaDiari.cat

 

Des de les 9.00 hores del matí, els col·legis electorals han obert les seves portes a tots els votants. Des de llavors, han votat un 34,51% dels electors cridats a les urnes, el que suposa un 0,59% menys respecte a les dades de participació en la mateixa hora en els últims comicis autonòmics. Tot i que les dades són lleugerament inferiors a les de fa dos anys, els experts asseguren que seran unes eleccions on la participació serà de rècord. S'espera que avui se superi el 80% de participació total.

Normalitat als col·legis electorals

Els col·legis electorals han obert puntualment a les nou del matí en aquestes eleccions al Parlament del 21-D, uns comicis que se celebren en un escenari obert i en un moment excepcional després de l'aplicació del 155 que va suposar el cessament de tot el Govern i la intervenció absoluta de l'autogovern.

 

Els comicis se celebren en dia laborable i a primera hora s'han format cues en alguns col·legis per anar a votar. En total, 5.554.394 ciutadans poden exercir el dret a vot, la gran majoria són residents a Catalunya i 226.381 són a l'estranger. Segons dades de l'INE, 136.300 votants participaran per primera vegada en uns comicis en haver assolit la majoria d'edat.

 

Més de 2.680 centres de votació

En total, hi ha 2.680 col·legis electorals repartits per tot el territori i 8.247 meses. Aquestes són les principals dades d'una jornada plena d'incerteses i que arriba en un moment polític excepcional després de l'aplicació de l'article 155, amb el candidat d'ERC, Oriol Junqueras, a la presó d'Estremera, i del candidat de JxCat, Carles Puigdemont, a Brussel·les.

Els resultats del 21-D fixaran el rumb del procés després d'una declaració d'independència que no s'ha aplicat o suposaran la seva fi i l'inici d'una nova etapa dirigida pel constitucionalisme espanyol. Les aliances postelectorals seran determinants tenint en compte que la demoscòpia dibuixa un Parlament molt fragmentat.