Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una oficina del SOC amb diverses persones fent cua

Principi de preacord entre govern espanyol i sindicats per prorrogar els ERTO

L'entesa encara ha de rebre l'aval de la CEOE

Imatge d'una oficina del SOC amb diverses persones fent cua
Està previst que entre el dia d'avui i demà i es prengui un acord definitiu   | ACN

Govern espanyol i sindicats, a l'espera del que decideixi el Comitè Executiu de la CEOE, van arribar a última hora d'aquest dilluns a un preacord per prorrogar els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) fins al 31 de gener de 2021 després d'una nova reunió maratoniana que va començar a les 11.00 hores del matí i va acabar a les 20.30 hores del vespre.

El preacord, que anirà aquest dimarts al Consell de Ministres, arriba just quan acaba el termini de l'actual regulació i després de diverses setmanes d'intenses negociacions i intercanvi de documents i propostes. El text serà sotmès a la valoració dels òrgans de govern dels agents socials.

El secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, creu que la seva organització donarà suport al text per la pròrroga dels ERTO, aconseguida després d'una negociació «dura», i ha animat a la CEOE a fer el mateix, segons fonts del sindicat. «El text del preacord és suficient per al sindicat. És l'acord pel qual hem treballat perquè protegeix als treballadors i les empreses i així ho traslladarem a la nostra organització», apuntava.

Fonts de CCOO, per la seva banda, afirmen que s'han produït «avenços substancials» i que l'acord «és possible», encara que està «pendent» de concrecions en matèries com exempcions de quotes, 'comptador a zero', treballadors fixos discontinus i l'esforç del compromís de treball. La resolució d'aquests serrells, afegeix CCOO, determinarà la posició final del sindicat.

Per la seva part, fonts de la patronal indiquen que després de la darrera proposta del govern espanyol encara «no es pot parlar d'acord». En aquest sentit, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha advertit que la seva organització no donaria suport a un text que deixa fora a moltes empreses i sectors. La decisió final es coneixerà al llarg del dia d'avui.

 

Exoneracions de fins al 100% pels ERTO del rebrot

Fonts del diàleg social destaquen que la nova proposta del govern eleva les exoneracions de les quotes empresarials en el cas dels ERTO del rebrot, aquells que les empreses poden presentar si la seva activitat es veu afectada per les restriccions imposades per les autoritats.

De fet, fonts de la negociació indiquen que les exoneracions pels ERTO del rebrot, a les que podran acollir-se totes les empreses que ho necessitin, s'han ampliat inclòs fins al 100%, quan en propostes anteriors del govern aquestes se situaven entre el 75% i el 85%. Segons les mateixes fonts, el govern es manté en la seva idea que la pròrroga dels ERTO de força major es focalitzi en els sectors més castigats per la pandèmia, entre ells el sector turístic.

Els ERTO d'aquests sectors gaudiran d'exempcions de quotes del 85% per cada mes del període octubre 2020-gener 2021 en el que l'empresa tingués a 29 de febrer d'aquest any menys de 50 treballadors en plantilla i del 75% si comptava amb més de 50 treballadors. D'aquestes exoneracions també es podran beneficiar aquelles empreses que, encara que no formin part d'aquests sectors, sí que es trobin en la seva cadena de valor o el seu negoci depengui de la majoria d'aquests sectors.

 

Protecció per fixos discontinus i treballadors a temps parcial

Finalment, el preacord amb els sindicats millora la protecció de fixos discontinus i treballadors a temps parcial, que cobraran el 100% de prestació de l'atur amb els límits que fixa la llei, i manté el 'comptador a zero' en les prestacions dels ERTO, que seguiran tenint una quantia equivalent al 70% de la base reguladora encara que es cobrin durant més de sis mesos.

Al mateix temps, també es contempla la impossibilitat d'acomiadar, una mesura que, també està frenant el suport de la CEOE al text. El precord també inclou el compromís d'obrir una taula de negociació per donar protecció als treballadors temporals que han estat afectats per ERTO i que finalment han anat a l'atur, els quals les seves cotitzacions no són suficients per obtenir una prestació d'atur.