Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont a Waterloo el 27 de juliol de 2018.

Nou revés judicial per a Carles Puigdemont, amb el processament de 2 mossos que l'acompanyen

La causa s'arxiva, però, per a Jami Matalama i Josep Lluís Alay

Carles Puigdemont a Waterloo el 27 de juliol de 2018.
Carles Puigdemont al seu actual domicili belga de Waterloo el 27 de juliol de 2018. | ACN

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castelló ha processat aquest divendres, 14 de febrer, per un delicte d'encobriment, als  dos agents dels Mossos d'Esquadra  que acompanyaven l'ex president català Carles Puigdemont  quan va ser detingut a Alemanya al març de 2018. A el mateix temps, ha desimputat l'empresari i senador de JxCat  Josep Maria Matamala, 'Jami', i a l'historiador Josep Lluís Alay.

Pesa sobre els mossos la seva condició de funcionaris

El titular de Jutjat Central d'Instrucció número 6 ha atès així la petició de la Fiscalia de l'Audiència Nacional, posant el focus únicament en els dos mossos, Carlos de Pedro López i Xavier Goicoechea, per haver col·laborat suposadament en el trasllat de l'ex president des de Finlàndia quan el Tribunal Suprem va reactivar l'ordre europea de detenció.

Puigdemont es trobava a Hèlsinki participant en una conferència quan el jutge instructor del procés, Pablo Llarena, va reactivar l'ordre. Va ser llavors quan l'ex president, acompanyat de Matamala, Alay i els dos mossos, va viatjar en cotxe en direcció a Bèlgica, país en el qual s'ha instal·lat des que va fugir de la justícia espanyola. En creuar la frontera entre Dinamarca i Alemanya, va ser arrestat.

Segons les fonts consultades, la Fiscalia considera que els dos agents policials haurien comès un delicte d'encobriment. A més de tractar-se de funcionaris, el fiscal té en compte que haurien partit «expressament» des d'Espanya per escortar Puigdemont i sabent tant que tenia una causa pendent al Tribunal Suprem ja que s'havia reactivat una ordre europea de detenció i entrega.

Matamala i Alay, desimputats

No obstant això, el Ministeri Públic considera que Matamala i Alay no van viatjar per acompanyar l'ex president català tenint coneixement de l'ordre europea, sinó que ja estaven amb ell quan va ser reactivada i es va produir la detenció.

D'aquesta manera, mentre en el cas dels mossos pesa el seu caràcter de funcionaris malgrat que van al·legar que es trobaven de permís quan Puigdemont va ser detingut, el paper de l'empresari i l'historiador seria equiparable al de la resta de persones que acompanyen l'ex president dins i fora de Bèlgica cada vegada que es mou per Europa per participar en algun esdeveniment.

També et pot interessar...