Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Quim Torra i Pedro Sánchez durant una reunió a la Moncloa (9-7-18)

Una «agenda per la retrobada», la proposta que farà Sánchez a Torra

La cita serà a les 12.00 hores al Palau de la Generalitat

Quim Torra i Pedro Sánchez durant una reunió a la Moncloa (9-7-18)
Pedro Sánchez i Quim Torra se citen aquest dijous al migdia a Palau. | Catalunya Diari

A pocs minuts per a la reunió al Palau de la Generalitat entre Pedro Sánchez i Quim Torra, ha sortit a la llum que el cap de l'executiu espanyol proposarà a Torra una  «agenda per a la retrobada», és a dir, sis punts a resoldre sobre la relació Catalunya-Espanya, que seran: diàleg polític i regeneració institucional, finançament autonòmic, millora de la cooperació, política social i suport als serveis públics, impulsa a les infraestructures i suport davant catàstrofes naturals.

Les crítiques de la CUP a l'actitud del govern espanyol

Tot plegat, el mateix dia que el diputat de la CUP Carles Riera ha afirmat que el govern espanyol «va al diàleg amb la pistola sobre la taula« en referència a «l'amenaça de la repressió». «Quan hi ha una veritable resolució d'un conflicte, les pistoles i les amenaces de l'abús de la violència es retiren», ha afegit Riera en una entrevista a Ràdio 4 per després concloure que ara no hi ha un escenari de resolució perquè continua la «repressió i la violència».

En aquest sentit, ha dit que l'estat espanyol  continua «amb tots els dispositius de l'exercici de la seva violència sobre la taula» i que això condiciona la reunió d'avui entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra. La CUP no espera res de la trobada entre presidents i de la taula de diàleg entre governs ja que considera que negar la negociació sobre autodeterminació i amnistia suposa «tancar la porta a la resolució del conflicte». I és que, segons Riera, la situació actual és «d'atzucac i bloqueig».

Pel que fa als pactes postelectorals,  Riera  ha avisat que és «molt difícil amb les condicions actuals» que la CUP torni a facilitar un govern JxCat-ERC com ho va fer abstenint-se a la investidura de Torra. Tot i així, ha manifestat que estan disposats a assumir «totes les responsabilitats» si és per aplicar un programa basat en l'exercici «real» de l'autodeterminació.