YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Taula de diàleg, finançament i reforma federal: les tres grans propostes del PSC pel 14-F

Els socialistes defensen que només la seva formació pot superar «el bloqueig institucional» a Catalunya

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta.
Miquel Iceta, el primer secretari dels socialistes catalans, en una imatge d'arxiu. | ACN

El PSC prioritzarà la negociació d'un nou sistema de finançament autonòmic si guanya les eleccions del 14-F i cercarà els consensos per a la reforma federal. És el que recull el seu document programàtic, que han presentat aquest divendres i que encara està obert a aportacions. Aposten per una «hisenda federal» mitjançant la figura del Consorci Tributari. Si els socialistes governen la Generalitat, mantindrien la taula entre executius per aprofundir en les relacions entre institucions espanyoles. Defensen que el PSC és l'única formació que pot «superar el bloqueig polític institucional» amb un «bon govern» que «enderroqui els murs» que considera que JxCat i ERC han construït entre catalans.

Granados creu que el llegat de JxCat i ERC és «terra cremada»

La viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, ha criticat que el Govern de JxCat i ERC «no deixa cap llegat», sinó que deixa «terra cremada, bloqueig i decadència». Assenyala que el canvi passa només per la papereta socialista, ja que és l'única amb la qual es pot «superar el bloqueig polític institucional», tot buscant consensos. El programa definitiu s'acabarà aprovant al gener. La formació començarà aviat l'elaboració de llistes per al 14-F, que s'hauran de votar també al consell nacional, abans que acabi l'any.

A l'esborrany del document, els socialistes admeten que la reforma constitucional federal «no podrà ser implementada si no se supera la polarització política present». Reconeixen, també que l'èxit d'aquesta reforma «exigeix temps i un consens sòlid» i que «no hi ha cap altre camí que l'entesa entre les diferents forces polítiques». Per tot plegat veuen imprescindible «promoure els òrgans necessaris en el poder legislatiu espanyol, perquè comenci a treballar en els continguts d'aquesta reforma constitucional en sentit federal amb consens, diàleg i pluralitat». Defensen, amb tot, que la seva reforma federal hauria de servir per acordar, entre d'altres, la regulació del model de finançament de les comunitats autònomes o el reconeixement de les relacions de col·laboració entre les comunitats.

El PSC insisteix que el diàleg és l'instrument per «plantejar propostes i resoldre conflictes». «No hi ha solucions màgiques ni immediates, sinó un camí que ha d'iniciar-se a través de propostes concretes», argumenten al document. Per això volen continuar amb la taula de diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat i, en aquest escenari, «aprofundir en la millora de l'autogovern i les relacions entre les institucions». També promoure acords per «culminar els traspassos pendents i la transferència dels recursos necessaris», abordar-hi la negociació de la revisió del sistema de finançament autonòmic i revisar la inversió estatal en infraestructures estratègiques de Catalunya. En aquest darrer capítol inclouen que cal que es compleixi la disposició addicional tercera de l'Estatut, que es continuï amb la construcció del corredor mediterrani o que es millori la xarxa de ferrocarrils i rodalies.

Miquel Iceta i Eva Granados.
Miquel Iceta i Eva Granados, número 1 i 2 dels socialistes. | ACN

Una reforma del sistema fiscal

Entre les iniciatives dels socialistes hi ha l'impuls d'una reforma fiscal amb un sistema impositiu «més just i progressiu»; una llei del sistema policial de Catalunya. Pel que fa a la llengua, els socialistes volen assegurar la competència plurilingüe i «reforçar el castellà o el català en funció de les necessitats de l'alumnat». Tot plegat, després de la polèmica amb la immersió lingüística en el Congrés Nacional de l'any passat, en què finalment es va aprovar «flexibilitzar-la» i que va incloure la defensa de la llengua catalana com a «vehicular». Aposten també per la «imparcialitat, el pluralisme i la neutralitat de la CCMA i del CAC», que, amb el PSC al Govern, hauran de contractar les direccions de TV3 i Catalunya Ràdio a través d'un concurs públic. El programa també advoca per una nova llei electoral a Catalunya que «millori la representativitat» al Parlament.

El PSC insisteix a promoure «l'acord» a Catalunya amb un espai de diàleg entre les forces polítiques del Parlament i el Govern. La fita és «superar la situació de paràlisi, assegurar la convivència, el pluralisme en l'espai públic i la neutralitat de les institucions». En plena pandèmia de la covid-19, el PSC garanteix que prendrà amb transparència les decisions i farà un seguiment de la gestió sanitària des del Parlament. Apunten que destinaran com a mínim el 25% del pressupost de salut a l'atenció primària i que el finançament de la sanitat serà del 7% del PIB.


Comentaris

envia el comentari