IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El 'protocol Aznar' que fa molt difícil que Puigdemont es pugui quedar a Bèlgica

El president de Flandes, Geert Bourgeois, ha declarat que no té previst mantenir cap reunió amb Puigdemont

Carles Puigdemont viatja a Bèlgica amb diversos consellers
Carles Puigdemont viatja a Bèlgica amb diversos consellers | Cedida

Durant el matí d'aquest dilluns s'ha confirmat que el president Carles Puigdemont ha viatjat a Bèlgica, amb diversos consellers del Govern, per mantenir contacte amb líders europeus i planificar els següents passos enfront de l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. Durant el vespre han arribat les primeres reaccions, entre elles la del president de la regió belga de Flandes, Geert Bourgeois, qui ha declarat que no té previst mantenir cap reunió amb el líder català. Aquestes informacions apunten al fet que Puigdemont i els consellers podrien estar buscant asil polític a Bèlgica, tot i que aquestes pretensions podrien ser inútils a causa d'un protocol, segons informa 'El Nacional'.

Es tracta del Protocol 24, conegut com el 'Protocol Aznar', que restringeix la possibilitat que un estat membre de la Unió Europea proporcioni asil polític a una persona d'un altre estat membre si s'incompleixen diversos supòsits democràtics. El protocol s'engloba en el Tractat d'Amsterdam, que fou aprovat l'any 1999, i assenyala que els països de la Unió Europea respecten uns estàndards democràtics que farien incompatible l'asil de Carles Puigdemont. D'aquesta manera, només es podria sol·licitar asil per raons d'ètnia, raça, religió o idees polítiques.

«Donat el grau de protecció dels drets i llibertats fonamentals per part dels Estats membres de la Unió Europea, es considerarà que els Estats constitueixen recíprocament països d'origen segurs amb caràcter», estableix un article del protocol. El nom de Protocol Aznar es deu al fet que el líder popular va posar en pràctica aquest reglament per tal que els terroristes d'ETA no poguéssim refugiar-se en altres països de la Unió.

Malgrat això, existeixen dues excepcions. La primera d'elles es produiria si Bèlgica decideix, unilateralment, donar asil a Puigdemont. En aquest cas la petició serà estudiada, informant immediatament al Consell. La segona excepció es produeix per causes majors com la guerra un perill públic en un dels estats membres.

 

 


Comentaris

envia el comentari