Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El coordinador nacional d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès.

El PSC i els Comuns pressionen ERC per dialogar amb el govern espanyol

ERC espera concretar en els propers dies la data de la reunió de la taula de diàleg

El coordinador nacional d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès.
El coordinador nacional d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès. | ACN

El PSC i els Comuns pressionen l'independentisme, especialment ERC, per materialitzar vies de diàleg cap al govern espanyol: uns parlen de la taula de negociació; els altres, de pressupostos. La viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, ha defensat la «disposició» del govern espanyol per celebrar una altra trobada de la taula de diàleg entre executius i creu que són el president del Govern, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, «qui s'han d'aclarir».

Granados  ha expressat que els dos socis de Govern «han de parlar i decidir què vol la Generalitat en aquesta agenda pel retrobament», és a dir, «si vol diàleg i pacte» o si vol «confrontació». Després que Torra digués aquest cap de setmana que des de la sentència de l'Estatut «la independència és irreversible», Granados li ha replicat que «s'equivoca» i que el que cal és «negociació i pacte», a més de tenir «líders polítics que reconciliïn i no divideixin».

Els Comuns demanen que ERC s'assegui a negociar els pressupostos estatals

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha insistit a ERC que cal que seguin a negociar els pressupostos generals de l'Estat i «es deixin de batalles amb JxCat». «Ara més que mai l'amor a Catalunya s'haurà de demostrar en el pols per uns pressupostos generals que no deixin a ningú enrere», ha argumentat Mena, que ha estès la mà als republicans per blindar les mesures progressistes. El portaveu, a més, ha advertit que En Comú Podem no s'apartarà dels acords recollits en el pacte del govern de coalició i ha avisat que «ningú compti» amb ells per «incomplir-los».

Tot i això, Mena ha demanat reforçar les aliances d'esquerres perquè, tal i com ha recordat, per la correlació de forces al Congrés ells «sols» no arribaran «tan lluny com el moment històric demana». Per això ha apel·lat a ERC per defensar mesures progressistes a l'Estat que ajudin en la sortida de la crisi a Catalunya, que ha apuntat que és una de les comunitats més afectades pel coronavirus, i ha fet una crida a les formacions catalanes a «anar tots a una i fer valdre el seu pes al Congrés».

D'altra banda, Mena ha insistit que les polítiques de Ciutadans «són incompatibles» amb el seu programa de govern, encara que ha admès que la formació taronja «ha rectificat en favor dels consensos socials», com en l'ingrés mínim vital.

ERC creu que en els «propers dies» es concretarà la data de la reunió de la taula de diàleg

Al seu torn, la secretària general adjunta d'ERC,  Marta Vilalta, s'ha mostrat confiada que en els «propers dies» es concretarà la data de la propera reunió de la taula de diàleg. En roda de premsa, Vilalta ha dit que creu que se celebrarà la reunió i que cal arribar-hi el «màxim» de preparats.

De fet, la republicana ha dit que la data no és tant important i que «no vindrà d'un o dos dies», sinó que cal que la part catalana hi assisteixi «preparada» per avançar en la negociació del conflicte polític català. Després que el president de la Generalitat, Quim Torra, hagi dit que té «molt clara» la data de les eleccions, Vilalta ha apuntat que desconeixen les seves «intencions» i ha tornat a demanar prendre la decisió amb «consens».