Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Salvador Illa durant un acte de campanya del PSC per al 14-F amb un gran cartell seu darrere

El PSC trenca el silenci i ataca JxCat per criticar els Mossos d'Esquadra

Espadaler retreu el paper de JxCat i reclama «fermesa i suport efectiu del Govern» als Mossos d'Esquadra

Salvador Illa durant un acte de campanya del PSC per al 14-F amb un gran cartell seu darrere
Salvador Illa, líder del PSC, en una imatge d'arxiu. | Cedida

El presidenciable del PSC, Salvador Illa, ha advertit després de la tercera nit d'aldarulls en les manifestacions de suport al raper Pablo Hasel que «en cap cas la violència pot ser el camí». El dirigent socialista, que defensa que «totes les reivindicacions són legítimes», ha traslladat el seu suport al cos dels Mossos d'Esquadra, policies locals, Bombers, serveis d'emergència i de neteja i «a totes les persones que treballen per recuperar la normalitat» a Barcelona. El número 3 de la candidatura del PSC i secretari general d'Units per Avançar, Ramon Espadaler, ha retret el paper de JxCat i ha reclamat «fermesa i suport efectiu del Govern» als Mossos.

Després d'una trobada amb la CUP, JxCat va considerar dijous que la resposta policial a les protestes ha estat «inacceptable», però també va criticar les «situacions de violència viscuda», així com els «errors comesos per alguns agents de la BRIMO», i que «en cap cas poden quedar impunes». En resposta a aquestes consideracions, Espadaler ha qüestionat si «els Mossos s'han de quedar de braços creuats mentre aquests energúmens vandalitzen les nostres ciutats». «Prou impunitat!», ha afegit el diputat electe.

Tensió a Girona entre el PSC i JxCat pels aldarulls en les manifestacions per Hasél

Una de les ciutats que ha viscut aldarulls en les darreres nits ha estat Girona, on ha crescut també la tensió entre el PSC i JxCat, que en té l'alcaldia, a escala local. Els socialistes han criticat l'alcaldessa Marta Madrenas, també diputada al Parlament, per culpabilitzar l'Estat dels aldarulls a Girona i assegura que és «com apagar foc amb gasolina»: «La violència mai no és el mitjà». En un comunicat, la formació respon a les declaracions de Madrenas, que ha condemnat els disturbis però ha dit que «el culpable és el dèficit democràtic escandalós» per part de l'Estat.

Els socialistes afirmen que la llei és un «pilar fonamental» i que «no es pot posar en dubte sense generar caos». En aquest sentit, remarquen que si s'ha de reformar, s'ha de fer «en el marc democràtic acceptat i acordat» per totes les forces polítiques i recorden que «el govern d'esquerres de l'Estat hi està treballant des de fa dies». Tot i això, insisteixen que es tracta d'una tasca que s'ha de fer «de manera serena i rigorosa». «La llibertat d'expressió en democràcia és clau, però també ho és el respecte a drets contra l'odi», remarquen. Per això, diuen, la reforma exigeix «protegir la llibertat d'expressió però també a col·lectius vulnerables que pateixen atacs injustificables».

«És evident que en aquests moments recuperar la concòrdia i el respecte mutu entre catalans i catalanes és un imperatiu que interpel•la directament a la responsabilitat de tots els polítics i polítiques», conclouen. En una entrevista a l'emissora Girona FM, l'alcaldessa ha rebutjat enèrgicament els disturbis que s'han viscut a la ciutat durant les protestes per l'empresonament del raper lleidatà però n'ha culpabilitzat l'Estat del «dèficit democràtic escandalós». En aquest sentit, ha advertit que quan només eren els independentistes qui ho deien, «semblava que a d'altres col·lectius això els quedés lluny», però que les protestes per l'empresonament de Hasél han tornat a evidenciar «aquesta deriva repressora».