Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

El PSC denuncia la «incapacitat de governar» de la Generalitat

Els socialistes no entenen que l'executiu no estigui «gastant» els recursos en la situació actual

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta.
Miquel Iceta, el primer secretari del PSC, en una imatge d'arxiu. | ACN

El PSC ha reclamat al Govern que destini el superàvit a ajuts per als sectors afectats per la pandèmia. La diputada Alícia Romero no entén com, amb la situació actual, la Generalitat té superàvit i considera que «l'única explicació possible és la incapacitat de governar». Ha assenyalat que amb les darreres dades disponibles, de setembre, hi havia un superàvit de 891 MEUR i que el Govern obtindrà ingressos «amb què no comptava quan va aprovar el pressupost», com els 3.250 MEUR del fons covid. Per això ha demanat saber a què dedica els recursos en un moment en què falten rastrejadors, sanitaris i ajuts. El PSC-Units ha registrat una moció en què demana emprar els 891 MEUR a ajuts directes i a pagar el deute pendent amb el tercer sector.

«La incapacitat per governar no és del conseller Chakir El Homrani, sinó que és de tot el Govern»

Després que el Govern hagi creat un nou equip de treball interdepartamental, coordinat per Vicepresidència, Economia i Hisenda per gestionar noves ajudes als autònoms després del col·lapse en la primera convocatòria, Romero ha considerat que «un pensa que la incapacitat per governar no és del conseller Chakir El Homrani, sinó que és de tot el Govern». I ha dit que caldrà veure si el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, serà «capaç de fer-ho millor». I és que la valoració que el PSC fa de la campanya d'ajudes als autònoms és que ha estat «fins i tot ridícula» per insuficient, amb una partida 20 MEUR, i també pel col·lapse que ha patit la web on els interessats havien de fer la sol·licitud.

Romero ha explicat, dades en mà, que la resta de comunitats autònomes estan gastant a un ritme més ràpid que Catalunya. De fet, remarca, les xifres de superàvit són encara més elevades si es compten totes les administracions públiques. La moció presentada pels socialistes al Parlament insta el Govern a mobilitzar de manera urgent els recursos existents amb què comptaven a 30 de setembre, de 891 MEUR. D'una banda, demanen que s'aprovi en els pròxims 15 dies una convocatòria d'ajuts directes i urgents pels sectors econòmics afectats per les restriccions. Hi engloben l'hostaleria, els centres d'estètica, les entitats de lleure, comerços, locals d'oci nocturns, autònoms, firaires, establiments turístics, entitats esportives i culturals o associacions de mares i pares d'alumnes. D'altra banda, exigeixen que es pagui el deute pendent amb les entitats del tercer sector, centres de dia i residències de gent gran.

Reclamen un informe que concreti de manera detallada el destí dels fons covid provinents de l'Estat

En el mateix text, el PSC-Units demana que l'executiu presenti en un màxim de 15 dies un informe sobre els ajuts aprovats durant la pandèmia i els beneficiaris amb les quanties individuals de cadascun dels ajuts. Finalment, els emplacen a elaborar, durant el mes de desembre, un informe que concreti de manera detallada el destí dels fons covid provinents de l'Estat, de 3.225 MEUR.

Els socialistes presenten aquesta moció després de la interpel·lació que la mateixa Romero va fer a Aragonès en el darrer ple, on li va qüestionar, precisament, que el Govern no emprés el superàvit en ajuts als afectats per la pandèmia. Aragonès va defensar que no quedaria ni un cèntim al calaix quan acabés l'any i va justificar que la Generalitat no pot quedar-se a zero. La portaveu d'economia del PSC tomba aquest argument perquè «altres anys s'ha arribat a zero». Romero insisteix en la «incompetència i incapaç de gastar i governar» i davant aquestes xifres només es pot esperar «que arribin aviat les eleccions i es pugui fer un canvi a Catalunya».

A la moció registrada, el PSC-Units demana al Govern que no especuli ni improvisi en les mesures sanitàries que va prenent per afrontar la pandèmia i l'emplaça a mantenir un diàleg continu amb els sectors econòmics per acordar les mesures compensatòries. També denuncia que el Govern no ha dedicat recursos suficients per a ajudes pels sectors econòmics afectats pels tancaments dels seus negocis i, de fet, lamenta que hi ha sectors pels quals encara no s'ha impulsat cap prestació.