El PSC diu que s'ha aplicat el 155 «amb sentit comú» i sobre les detencions assegura: «els actes tenen conseqüències»

Sobre les eleccions opinen que són l'ocasió «per canviar el rumb a Catalunya»

Imatge d'arxiu de Salvador Illa.
Imatge d'arxiu de Salvador Illa. | CatalunyaDiari.cat

El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha afirmat aquest dissabte que l'article 155 de la Constitució s'ha aplicat a Catalunya «amb sentit comú» i que era «inevitable» després de la proclamació de la DUI al Parlament. «Ens hem esforçat perquè Puigdemont convoqués eleccions, tenia les facultats per fer-ho, i hem treballat fins a l'últim segon per aconseguir-ho. Però no ha pogut ser», ha justificat Illa, que també ha aplaudit la convocatòria d'eleccions autonòmiques el 21-D per part de Rajoy. «És el moment de donar veu als catalans i un gran moment per canviar el rumb de la política a Catalunya», ha afirmat el secretari d'organització del PSC. Sobre possibles detencions al Govern després de la DUI, Illa ha afirmat que «els actes tenen conseqüències, i l'estat de dret no pot deixar de funcionar». "Ens agradaria que s'actués amb sentit comú i proporcionalitat, això sí", ha valorat el secretari d'organització del PSC.

«A ningú li agrada aquest tipus de situacions i demanem sensatesa, sentit comú i responsabilitat a tots els actors perquè es minimitzin al màxim possible aquestes conseqüències desagradables», ha continuat Illa sobre les possibles detencions de Puigdemont i consellers en els propers dies. Sobre la convocatòria d’eleccions el 21-D, el secretari d’organització del PSC ho titlla de «notícia positiva». «És un gran moment per canviar el rumb de la política catalans dels darrers cinc anys, cinc anys de fracàs i que no han donat cap resultat positiu per al conjunt de la ciutadania de Catalunya», ha reflexionat en veu alta Illa, que ha recordat que els socialistes catalans tenen Miquel Iceta com a candidat el 21-D. «Va ser proclamat el passat 15 de juliol i el programa electoral serà ratificat en les properes setmanes», ha avançat el secretari d’organització del PSC, que -per la seva banda- serà l’encarregat de dirigir la campanya electoral socialista. 

«Nosaltres afrontem la contesa amb il·lusió, seguretat i convicció. I també volem fer una crida per aconseguir que la campanya sigui un exemple de civisme i de confrontació d’idees», ha assenyalat Illa. «Que tots els catalans que vulguin pronunciar-se el 21-D, que esperem que siguin molts, ho puguin fer i decideixin quin és el curs que ha prendre la política a Catalunya en els propers anys», ha insistit el secretari d’organització del PSC, que no ha volgut opinar sobre la possibilitat que els comicis del 21-D comptin amb la presència dels partits pro independència. “Nosaltres no tenim por de les urnes ni que els ciutadans decideixin. Estem segurs que els nostres plantejaments polítics guanyaren més pes el proper 21 de desembre”, ha vaticinat Illa, que ha finalitzat defensant la postura del senador Montilla d’absentar-se durant la votació del 155. 

«Ja vam dir que confiàvem en la decisió que prengués», ha reblat el secretari d’organització del PSC, que ha recordat la ‘doble condició’ de Montilla com a militant del PSC i expresident de la Generalitat. «En honor a aquesta doble condició va decidir absentar-se d’una votació i nosaltres respectem la seva postura», ha valorat Illa, que ha puntualitzat però que la «posició política» de Montilla és prou clara des de fa temps. «I es tracta d’una posició molt crítica amb l’actual Govern català, que ha posat en risc les institucions d’autogovern, l’economia i la convivència a Catalunya», ha finalitzat el secretari d’organització del PSC.


Comentaris

envia el comentari