Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Rufián lliurant el llibre de contes de Junqueras a Sánchez

El PSC i ERC continuen al capdavant de les enquestes

El PSOE repetiria victòria segons el CIS, però amb un PP a l'alça

Rufián lliurant el llibre de contes de Junqueras a Sánchez
Rufián amb Pedro Sánchez | Congrés dels Diputats

 

Darrer dijous de setembre és sinònim d'enquesta del CIS. La d'aquest 26 de setembre tenia un interès especial després de la convocatòria electoral del 10 de novembre, però també molts condicionants: es va fer ara fa setmanes i no contempla la irrupció d'Errejón i la seva nova candidatura. Tot i això, els resultats sí que són força orientatius a Catalunya, on el panorama polític no ha canviat massa aquest setembre.

EL PSC continua liderant el CIS 

El Partit dels Socialistes de Catalunya es manté al capdavant del CIS. Obtindrien un 21,5% dels vots, a vuit dècimes d'ERC, que sumaria el 20,5% dels suports. Socialistes i republicans, doncs, estan cridats a protagonitzar un nou frec a frec el 10 de novembre. Cal tenir en compte que la llei d'Hondt pot afavorir Esquerra, que obtenint menys vots, podria treure més diputats, ja que guanyaria a Lleida i Girona.

Tant PSC com ERC baixen en relació als darrers baròmetres, però la seva distància continua sent molt gran davant els altres partits. En Comú Podem sumaria el 15% dels suports, però caldria veure si finalment Errejón presenta candidatura a Catalunya, fet que sembla complicat, però que restaria suports als Comuns. En quarta posició es trobaria Junts per Catalunya amb el 9,8%, mentre que Ciutadans baixaria fins al 5,8%, el PP pujar fins al 3,5% i Vox obtindria l'1,6%.

Albert Rivera i Pablo Casado
Albert Rivera i Pablo Casado | EFE

 

Pedro Sánchez guanya, però Casado es consolida i Rivera s'enfonsa

El PSOE guanyaria les eleccions espanyoles amb el 34,2% dels vots i obtindria el doble de vots que el PP (17,1%), segons l’últim baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). Tot i això la tendència respecte al darrer baròmetre del juliol és que els partits d’esquerres baixen mentre que pugen les forces de dretes. Concretament, el PSOE cau en un 7’1% respecte al darrer baròmetre. En canvi, si es compara amb les darreres eleccions del 28-A, el partit de Pedro Sánchez milloraria els resultats, ja que llavors va obtenir un 28,68% dels vots. L’enquesta del CIS està realitzada durant la primera quinzena de setembre, quan les negociacions entre PSOE i Unides Podem per a la investidura estaven bloquejades. Cs recupera la tercera posició amb el 12,9% i supera Unides Podem, que es queda amb el 12,2%.

Enquesta de l'ABC amb Errejón

Just aquest dijous l'ABC publicava una enquesta elaborada durant aquest setembre i que tenia en compte l'aparició de 'Más País', el partit d'Íñigo Errejón. Segons el diari conservador, el PSOE tindria 121 diputats, Podem 34, Más País 9, el PP 97, Ciutadans 32 i Vox 21. A Catalunya, ERC repetiria els 15 diputats i Juntx per Catalunya els 7.

Segons el diari ABC, el PSOE gairebé clavaria resultats (en perdria 2), mentre que el PP seria el gran guanyador, sumant-ne 31 més, gairebé els mateixos que perd Ciutadans, 25. El moviment entre esquerra i dreta, doncs, seria pràcticament igual, tot i que Sánchez estaria obligat a entendre's amb més gent, també amb els partits catalans.