Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
PSC

El PSC arriba a un pacte amb JxCat a la Diputació de Barcelona

La persona més ben situada per convertir-se en presidenta és l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín

Núria Marín PSC
Núria Marín és la persona més ben situada per convertir-se en presidenta de la Diputació de Barcelona | Catalunya Diari

 

ACTUALITZACIÓ 05/07/2019 19:15 

Finalment el PSC ha arribat a un acord amb la formació de l'expresident Carles Puigdemont per presidir la institució. El pacte ha estat signat aquest mateix divendres, i la personalitat que té més probabilitat de convertir-se en presidenta és la reescollida alcaldessa socialista de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín. 

Ciutadans es va negar a cedir els seus vots al PSC

El PSC negocia a dues taules les principals cadires de la Diputació de Barcelona.  Davant la negativa de Ciutadans a cedir els regidors per a aconseguir la Presidència d'aquesta institució, els socialistes han obert una ronda de contactes amb JuntsxCatalunya i Barcelona En Comú. Amb els resultats de les passades eleccions municipals, la Diputació només podia tenir dos presidents: O bé del PSC, que té 16 diputats, o bé d'ERC, que també en té 16. Per darrere hi ha Junts amb 7, en Comu amb 5, Ciutadans amb 4, el PP amb 2 i Tot per Terrassa amb 1.

Fins ara, la Diputació havia estat en mans de Marc Castells, de JxCat  i alcalde d'Igualada, i ara, segons ha publicat 'Voz Pópuli', fonts socialistes i postconvergents asseguren que hi ha una negociació oberta entre les dues forces.  Cal tenir en compte que la majoria absoluta son 26 diputats.

Els càlculs parlen per si sols

El Ple de constitució de la Diputació de Barcelona se celebrarà el pròxim dijous dia 11 de juliol, on els 51 membres electes hauran d'escollir al President o Presidenta. De moment, el PSC s'ha mantingut ferm per a aconseguir la presidència, amb Núria Marín  – alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat –  com a preferida per a dirigir la Diputació, ja que va ser el partit més votat. Tot i això, va empatar  amb Esquerra  a 16 diputats provincials.

Amb aquests números, si el pacte només es formés entre PSC i BEC, el total de vots a favor del PSC serien 21, però si ERC i JxCat pactessin, aconseguirien la majoria amb 23  vots. La majoria  a la Diputació es troba als 26  diputats i, de moment, cap de les formacions amb pactes arriba a aquesta xifra tan desitjada. Només faltaria que, finalment, C's i PP – amb 2  diputats – s'obrissin a fer el pacte  per a donar la presidència als socialistes. O que, de diferent manera, JxCat  no pacti amb ERC i es decanti finalment pel PSC.

Marc Castells - Alcalde Igualada
Marc Castells, representant de Junts per Catalunya a la Diputació, no vol perdre la posició dintre de l'equip de Govern | Catalunya Diari

 

JxCat vol mantenir-se en l'equip de govern

Davant la mancança d'unitat entre les formacions constitucionalistes, els convergents busquen l'oportunitat de seguir formant part del Govern de la Diputació. És per això que, des de la mateixa formació independentista asseguren que «encara continuen les conversacions tant amb ERC com amb el PSC».

Això sí, segons 'Voz Pópuli', un acord entre els de Puigdemont i socialistes no  ha de passar necessàriament amb un  vot a favor: amb  l'abstenció de JxCat a l'hora de la votació ja seria suficient perquè el PSC tornés a governar la Diputació.

Tot plegat furga més en la ferida oberta entre ERC i JxCAT, socis de govern a Barcelona però que han tingut diversos problemes en els pactes municipals. A Tarragona per exemple, l'acord va ser obligat des de Barcelona,ja que moltes veus dels postconvergents demanaven pactar amb el PSC a la Diputació.  D'altra banda, ERC va apartar a JxCAT de diverses alcaldies importants, com ara la de Sant Cugat o Figueres.

També et pot interessar...