Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El líder del PSC, Miquel Iceta, durant la tradicional ofrena al monument de Rafael Casanova per la Diada

El PSC negociarà una aliança electoral amb Units, Lliures i la Lliga Democràtica

Divendres se celebrarà la primera reunió entre els quatre partits

El líder del PSC, Miquel Iceta, durant la tradicional ofrena al monument de Rafael Casanova per la Diada
El líder del PSC, Miquel Iceta, en una imatge d'arxiu. | ACN

El PSC vol repetir l'experiència electoral de 2017 i estudia eixamplar la seva base electoral per la via de l'acord de coalició amb altres partits polítics extraparlamentaris. Els socialistes ja es van presentar ara fa tres anys amb Units per Avançar, el partit hereu d'Unió Democràtica, i ara voldrien repetir aquesta aliança i incorporar-hi dues formacions més de l'àmbit del centre-dreta: la Lliga Democràtica, d'Àstrid Barrio i Josep Ramon Bosch, i Lliures, la formació liderada per Antoni Fernández Teixidó i Roger Montañola.

Aquest divendres està prevista a la seu del PSC una primera reunió entre representants de tots quatre partits, on per part del PSC hi haurà el líder del partit, Miquel Iceta, i el secretari d'organització i ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Units per Avançar vol repetir l'aliança amb els socialistes

Per la seva banda, el Consell Nacional d'Units per Avançar ha aprovat per unanimitat oferir al PSC la reedició del pacte electoral amb el qual es van presentar junts a les eleccions del 21 de desembre de 2017 de cara als propers comicis, previstos per al 14 de febrer de 2021. Així ho ha informat la formació en un comunicat en què fa «una valoració positiva» de l'aliança i del funcionament del grup parlamentari PSC-Units, que en l'actualitat té 15 diputats socialistes i dos d'Units per Avançar: Ramon Espadaler i Joan Caballol. Espadaler, secretari general del partit, ha advertit que les eleccions de l'any vinent no són encara «post-procés» i que, per tant, «el sentit de l'acord continua vigent».

«La principal raó de ser del pacte subscrit el 2017 era poder presentar una alternativa catalanista que treballés per la cohesió social i la convivència, i que fugís de les posicions extremes de l'independentisme i de l'immobilisme», ha subratllat. A més, creu que la situació sanitària i la «preocupant fragmentació de l'arc parlamentari» justifiquen la repetició de l'acord amb el PSC. Units per Avançar ha defensat la unitat del catalanisme enfront de l'independentisme «cada cop més fracturat i més enfrontat amb si mateix». Caldrà veure si fructifica l'acord dels altres partits centristes amb els socialistes catalans.