Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, en un acte de campanya

Illa no es rendeix: El PSC negociarà un acord de Govern amb els Comuns tot i no sumar

Els Comuns, però, també tenen previst de trobar-se properament amb ERC

Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, en un acte de campanya
El PSC no es rendeix i en les properes hores negociarà amb Catalunya En Comú Podem. | Cedida Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC)

El PSC i els comuns es trobaran «en les pròximes hores» per negociar la investidura del candidat dels socialistes, Salvador Illa. El presidenciable del PSC ha delegat aquesta negociació en els diputats electes Eva Granados, Alícia Romero, Ferran Pedret i Raúl Moreno. Per la banda dels comuns, el seu equip negociador estarà conformat per David Cid, Candela López, Jordi Martí i Conchi Abellán.

Els Comuns també tenen pendent una trobada amb ERC

Els comuns també han agendat una trobada amb ERC, tot i que no concreten quan, i estan pendents de trobar una data amb la CUP. Illa va emplaçar tots els partits, excepte Vox, a una trobada presencial després d'haver fet una ronda de trucades per anunciar que presentaria la seva candidatura per presidir el Govern després d'haver guanyat en vots el 14-F.

Illa va dir dilluns que presentar-se a la investidura és «un gest real», ja que han guanyat els comicis i els «correspon» presentar-la i «formar Govern». Amb tot, està en les mans de la presidència del Parlament proposar el candidat o candidata, un cop consultats els representants dels partits i grups polítics amb representació parlamentària. El presidenciable socialista també va explicar que voldran negociaran la presidència del Parlament perquè són els guanyadors de les eleccions i tenen «dret a tot això».

Asens és partidari d'un Govern d'ERC i els Comuns amb l'abstenció del PSC

El portaveu d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha admès que li agradaria un govern format per ERC i comuns a Catalunya amb l'abstenció del PSC. «A mi m'agrada, ho he de reconèixer. És viable», ha afegit en una entrevista a 'Ràdio 4 i La2'. També ha considerat que la CUP també podria ser en aquest govern però que no veu molt els anticapitalistes formant part d'un executiu perquè «sempre s'autoexclouen».

També ha criticat el candidat del PSC, Salvador Illa, per «enganyar la gent» i buscar una «investidura 'fake'» ja que els números no li donen per ser escollit president de la Generalitat. Sobre JxCat, diu que s'hi volen entendre, però que no poden formar part del mateix govern, ja que «el projecte de país és molt diferent».

Els Comuns també han estat notícia aquest dijous per la seva abstenció al Congrés dels Diputats a una proposta que demanava un referèndum per a Catalunya i que presentava ERC al ple de la cambra. Unides Podem, doncs, s'ha abstingut i la moció ha caigut pels vots contraris del PSOE, PP i Vox, els grups majoritaris de la cambra.