Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del Parlament de Catalunya amb diversos diputats asseguts als seus seients

C's i el PP aniran al ple de comiat a Torra, però el PSC no hi serà

La sessió s'ha de celebrar, 'a priori', aquest dimecres a la tarda

Imatge del Parlament de Catalunya amb diversos diputats asseguts als seus seients
El Parlament de Catalunya, en una imatge d'arxiu. | Cedida

Ciutadans i els quatre diputats del PPC sí que assistiran al ple específic impulsat per JxCat i ERC en què compareixerà el president de la Generalitat inhabilitat Quim Torra. La notícia contrasta amb l'anunci que aquest dimarts al migdia ha fet el PSC, que ha confirmat que no hi serà. Un ple que, segons ha acordat la Junta de Portaveus, se celebraria aquest dimecres, 30 de setembre, a la tarda, si el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat el cessament.

Aquesta publicació, però, ni tan sols està clar que es produeixi: la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha explicat que l'Advocacia de l'Estat està estudiant si és necessari que el BOE informi del cessament perquè es puguin iniciar els tràmits, tant al Govern com al Parlament, per rellevar Torra. Caldria veure, doncs, quan se celebraria el ple en cas que finalment no es publiqués el decret llei signat pel rei Felip VI.

El PSC no participarà en el plenari

En tot cas, des del grup parlamentari del PSC-Units descarten participar del ple argumentant que és un «pas més en la degradació institucional», en paraules del seu primer secretari, Miquel Iceta, en una compareixença de premsa d'aquest mateix migdia. Iceta ha explicat que el seu grup parlamentari «no accepta la manipulació ni la instrumentalització» de la cambra catalana i per això no participaran de la «funció». «No hem acomiadat a cap president de la Generalitat al Parlament», ha insistit el dirigent socialista. Sí que podria assistir-hi David Pérez, secretari segon de la Mesa del Parlament, com a «atenció institucional».

Iceta també ha lamentat que la Junta de Portaveus ha «utilitzat» el Reglament del Parlament per permetre la compareixença de Torra. Creu que «no està previst que un president vingui a acomiadar-se» i ho veu com una mostra que «s'està pensant en mig país i en l'interès de dos partits». 

Per contra, doncs, el PP ha explicat que assistiran al ple perquè se senti «la veu dels catalans que defensen la llei i la democràcia» però no voltaran propostes de resolució sobre un «inhabilitat per la justícia». C's, que també hi serà, està valorant si vota les propostes.