El PSC es reafirma en la seva aposta per una Espanya federal

Miquel Iceta pretén reformar la Constitució per reconèixer Catalunya com a «nació dins d'un país plurinacional»
Miquel Iceta, líder del PSC
Iceta continua confiant en un model d'Estat federal | Catalunya Diari

 

El PSC aposta de nou pel federalisme. Els socialistes catalans preparen una reforma de la Constitució que podrien aprovar entre el 23 i el 15 de desembre al 14è congrés de la formació. Amb el document, el partit demanaria a l'Estat reconèixer Catalunya com «una nació» i Espanya com «un país plurinacional».

 

Segons avançava Cadena SER, amb les 36 pàgines de propostes, Miquel Iceta pretén «recompondre els consensos i modernitzar el país». És, segons el líder socialista, la seva manera d'entendre la «unió i igualtat en la diversitat».

 

No es tracta d'una reivindicació nova per part dels socialistes. El 2015 la formació ja apostava per una visió federal i una Catalunya vista com a nació dins d'aquest marc, en el manifest 'Per a una Catalunya millor en una Espanya diferent. Amb la força del món local'.

 

Pretenen crear una 'hisenda federal'

Un dels punts que reflecteix el document és el del finançament de les comunitats dins de l'hipotètic estat federal al qual aspiren. El PSC pretén crear una 'hisenda federal', proposta semblant a la que ja recull l'Estatut d'autonomia en matèria de recaptació d'impostos local. A més, el text de reforma contempla altres canvis, com la situació dels mitjans públics catalans o la supressió de l'església catòlica en la Constitució

 

Descarta ser ministre

Els militants del PSC han avalat la formació d'un govern de coalició a l'Estat entre el PSOE i Unides Podem amb el suport del 93,64% dels vots (6.007 vots). Iceta, però, ha tornat a descartar que pugui ser ara ministre del futur govern espanyol perquè creu que, en aquests moments, el seu lloc està a liderar el PSC i ser el cap de llista pera a les pròximes eleccions al Parlament. En aquest sentit, ha afegit que el partit ha fet un «esforç molt gran» per promoure la seva candidatura a la presidència de la Generalitat.

 


  • T'ha interessat aquesta notícia? T'enviem últimes hores com aquesta de forma totalment gratuïta al teu mòbil. Clica aquí per rebre-les.

 

 

Polèmica per la immersió lingüística

El líder dels socialistes, a més, es mostrava aquest diumenge dolgut per les crítiques que ha rebut en els darrers dies pel debat al PSC sobre una aplicació «flexible» de la immersió lingüística. «On calgui més català, l'hi posarem; on calgui més castellà, l'hi posarem; i posarem més anglès a tot arreu. Quin problema hi ha?», ha preguntat Iceta. Segons el líder dels socialistes catalans, en alguns entorns de l'àrea metropolitana hi falta català mentre que en altres zones «el castellà té marge de millora».

 

També et pot interessar...Comentaris

envia el comentari