Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'actual ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa virtual

El PSC proposa que les eleccions al Parlament tinguin lloc al març

Demanarà que la Moncloa garanteixi la seguretat sanitària de la jornada

L'actual ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa virtual
El partit socialista considera que posar les urnes al maig o al juny no és raonable | Europa Press

El PSC proposarà a la taula de partits d'aquest divendres que les eleccions al Parlament es facin al març, i que la Moncloa garanteixi la seguretat sanitària de la jornada. Així ho ha avançat 'La Vanguardia' i han confirmat a l'ACN fonts socialistes.

El PSC espera que la seva proposta generi consens en una data més propera, ja que considera que posar les urnes al maig o al juny no és raonable, ja que les dades epidemiològiques es podrien complicar encara més, segons les fonts consultades. El partit que presideix Miquel Iceta, amb el ministre Salvador Illa de candidat, espera rebre el suport dels altres partits durant la reunió de la taula de demà, que debatrà la viabilitat o no de celebrar les eleccions el 14-F.

 

Salut preveu més de 3.000 contagis i 600 pacients a l'UCI el 14-F

El departament de Salut ha elaborat un nou informe per calcular la previsió de la situació epidemiològica a Catalunya el pròxim 14 de febrer. El document, que ha estat presentat aquest dijous als grups parlamentaris, compta amb dos escenaris diferents: en el primer, hi hauria uns 3.000 casos diaris i uns 620 pacients a l'UCI el 14-G, en el segon -si la pandèmia s'accelera per l'efecte Cap d'Any i Reis- uns 4.000 casos i 750 pacients a l'UCI.

En els dos escenaris, Salut situa el pic de contagis cap al 19 de gener, amb entre 4.500 i 5.000 casos diaris en el primer i 6.000 en el segon. El pic a les UCI se situaria cap al 3 de febrer, amb uns 670 pacients, o el 7 de febrer, amb 770 pacients. L'informe del Departament de Salut preveu que el pic epidèmic s'assoliria alguns dies abans de l'inici de la campanya electoral, mentre que el pic de pressió assistencial a les UCI arribaria alguns dies abans dels comicis.

A grans trets, el primer escenari es calcula amb la premissa que les mesures del 7 de gener permeten reduir la propagació del virus (l'informe utilitza la Rt estable) d'1,15 a 0,9. En el segon escenari, els experts preveuen que l'efecte de Cap d'Any i Reis accelera la velocitat del virus (al voltant d'1,3) abans que les mesures tinguin efecte.

 

Els dos escenaris: dificultat de rastreig i desprogramacions

El que també mostra l'informe és que es preveu una ocupació molt elevada de les UCI en les properes setmanes. De fet, en aquests moments ja hi ha 497 pacients crítics a causa del coronavirus, segons la darrera actualització. Tal com ha indicat Salut en diverses ocasions, a partir dels 400 llits d'UCI dedicats a covid-19, l'activitat assistencial comença a quedar condicionada i es poden produir desprogramacions en alguns centres. A partir dels 500 llits, la desprogramació és generalitzada, amb criteris de priorització clínica, i, a partir dels 650, poden quedar afectats processos urgents, com els oncològics. Especialment en el segon escenari se superaria aquest llindar.

Aquesta fase de mitigació de la pandèmia també implica, i així ho recull l'informe, una dedicació intensiva a tots els nivells assistencials de professionals per atendre els pacients amb covid-19 i mantenir el ritme de vacunacions. A més, l'Agència de Salut Pública de Catalunya calcula que, amb més de 3.000 contagis al dia, és molt difícil poder rastrejar les cadenes de contagis. Els dos escenaris preveuen arribar a pics epidèmics bastant superiors als 3.000.