Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

PSC i Podem reneguen de la idea de «plebiscitàries» a les properes eleccions autonòmiques

Podem ho atribueix a «la por de JxCat de quedar fora del pròxim Govern»

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta.
Miquel Iceta, el primer secretari dels socialistes catalans, en una imatge d'arxiu. | ACN

El PSC ha criticat el debat de l'independentisme sobre superar el 50% dels vots a les pròximes eleccions. Hi veuen una «nova distracció" de JxCat i ERC per tenir atenció mediàtica». La viceprimera secretària dels socialistes catalans, Eva Granados, ha valorat que en un estat de dret només hi ha dos tipus de projectes polítics, «els que accepten les regles de joc i els que no». Creu que el de Carles Puigdemont no les accepta i que els d'Oriol Junqueras esperen «el moment propici per no respectar-les». Per això assenyala que entre les dues propostes no hi ha cap diferència. Per tot plegat, ha reclamat «noves majories» per a Catalunya per «girar full i fer un tomb electoral».

El PSC insta a «forçar noves majories»

D'altra banda, Granados ha deixat en mans dels dos executius si s'ha de reprendre la taula de diàleg tot i la «interinitat» a Catalunya. El vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, va valorar que no es pot reactivar aquest espai fins que no hi hagi eleccions, en una entrevista amb 'El Periódico'. Els socialistes refermen l'aposta pel diàleg però diu que han de ser els dos executius qui decideixin, segons les circumstàncies.

La dirigent socialista ha assenyalat que li «preocupa» la proposta electoral de JxCat i també la d'ERC, i ha alertat que «si sumen, tornaran a governar» després de les eleccions. Per això ha emplaçat els catalans a «forçar noves majories» a les urnes i ha garantit que el PSC pot liderar el canvi que «necessita el país».

Podem creu que el plantejament de plebiscitàries és per «la por de JxCat de quedar fora del pròxim Govern»

El portaveu de Podem Catalunya, Lucas Ferro, considera que la voluntat de plantejar les pròximes eleccions al Parlament com a plebiscitàries respon «a la por de JxCat de quedar fora del pròxim Govern». En roda de premsa, el també diputat dels comuns al Parlament ha defensat que als propers comicis els ciutadans han de poder escollir més enllà de marcs plebiscitaris que tenen com únic objectiu «lligar ERC i la CUP» davant d’una proposta que «situa Junts com l’únic Govern legítim». En aquest context, ha defensat que els comicis prioritzin «la recuperació sanitària, econòmica, social i institucional després d’una dècada de retallades i externalitzacions».