El PSOE proposa «actualitzar» el delicte de rebel·lió al codi penal

Pedro Sánchez considera que cal adaptar-lo als «fets inaudits com els dels darrers mesos»

El líder socialista Pedro Sánchez
El líder socialista Pedro Sánchez | Cedida

El PSOE presentarà al Congrés dels Diputats una modificació del Codi Penal per tal «d'actualitzar» el delicte de rebel·lió en l'actualitat. El secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez, ha afirmat en una entrevista a 'Los desayunos' de TVE que és «evident» que actualment està «absolutament vinculat a cops militars» i no contempla actes com els que s'estan produint a Catalunya.

Adaptar-lo al segle XXI

El socialista ha explicat que quan en el 1973 es parlava de rebel·lió un s'imaginava un cop d'estat militar però ara s'està davant d'un fet «diferent» i que es basa en què responsables polítics «es valen de la seva posició per subvertir l'ordre constitucional». Per això, Sánchez vol actualitzar aquest delicte «a l'Espanya del segle XXI, del 2018» i davant de «fets inaudits com els dels darrers mesos».

  

D'aquesta forma, considera que es podria «defensar el bé jurídic que és la Constitució davant de responsables públics que es valen de la seva institució i posició política per violentar l'ordre constitucional». Per aquest motiu, vol obrir un debat «calmat, serè però també contundent» en la línia d'actualitzar el codi penal. Sánchez ha explicat que si el govern espanyol impulsa la modificació, el PSOE hi donarà suport. En cas que no ho fessin, serien els socialistes els que prendrien ells la iniciativa.

Tornar a aplicar el 155 si és necessari

D'altra banda, Pedro Sánchez ha tornat a defensar l'acord amb Mariano Rajoy per tornar a aplicar el 155 en cas que des de la Generalitat es faci algun acte que es consideri il·legal. El secretari general dels socialistes ha defensat que cal una resposta davant del «secessionisme i la xenofòbia».
 

El líder del PSOE ha dit que ara que ja tenen l'experiència saben «quines tecles s'han de tocar» i el debat no estarà en si s'aplica o no sinó en «quin 155» s'ha d'aplicar. «S'haurien de contemplar tots els escenaris», ha dit en resposta a si per exemple TV3 podria entrar en la nova aplicació de l'article.


Comentaris

envia el comentari