Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El govern rebutja aplicar un nou 155 a Catalunya

El PSOE demana als seus diputats que passin a Madrid la nit de dilluns per prevenir imprevistos

La direcció i el grup parlamentari fan la instrucció per evitar problemes amb avions, trens o carreteres, enmig de les crides de Cs i PP a un 'tamayazo'

El govern rebutja aplicar un nou 155 a Catalunya
Preocupació i incertesa a les files del PSOE per la investidura. | Cedida

La direcció del PSOE i del grup parlamentari al Congrés ha demanat als diputats socialistes —inclosos els del PSC— que passin la nit del proper 6 de gener, dia de Reis, a Madrid. Així, pretenen que tots els diputats estiguin sense falta prop del Congrés ja la nit abans del dia que s'ha de produir la segona i decisiva votació per a investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol.

Fonts socialistes asseguren que és "habitual" fer aquest tipus de recomanacions quan les votacions es preveuen ajustades, i confirmen que el missatge de la direcció apel·la a evitar problemes a les carreteres, trens i avions en aquells que tinguessin pensat acudir el mateix dimarts 7 de gener al matí, abans de l'inici del ple al Congrés. 

Crides a un 'tamayazo' des de les files del PP i de Ciutadans

El cert, però, és que la instrucció arriba just quan Cs i PP també estan fent crides al 'tamayazo' dirigides a diputats socialistes perquè trenquin la disciplina de vot o no acudeixin a la votació, evitant així que es pugui crear el govern de coalició. La ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, ha afirmat que tots els diputats del PSOE tenen "tenen molt clar que votaran a favor de la investidura" i "no acceptaran pressions" per part d'altres formacions.

L'equip de Sánchez anuncia que té intenció de celebrar aquest divendres el primer Consell de Ministres del nou executiu, i confia que aquesta serà una legislatura llarga. "Ho hem de fer bé i que duri perquè és el primer govern de coalició" i hi ha "problemes molt grans que requeriran una resolució que no és a curt termini", apunten aquestes fonts en referència, entre altres, a la qüestió catalana. Les mateixes fonts recorden que hi ha exemples de governs compartits a moltes comunitats autònomes.

Les expectatives de l'executiu contrasten amb les dels partits de la dreta i amb el clima de crispació que s'ha instal·lat al Congrés dels Diputats durant el debat d'investidura, on PP, Cs i Vox ha acusat el líder del PSOE de trair l'Estat en favor de l'independentisme. "Esperem que el que hem viscut avui no sigui la tònica general a l'Hemicicle", apunten aquestes fonts, que han expressat la seva "preocupació" per una oposició que "fa olor de dictadura" i que "competeix a veure qui és més dur".