Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont.

La mala notícia que el PSOE és a punt de donar a Puigdemont al Parlament Europeu

Hi ha malestar al Parlament Europeu per la filtració de l'informe del ponent de la comissió

Carles Puigdemont.
Carles Puigdemont, actualment eurodiputat i president de Junts per Catalunya. | ACN

Aquest dijous es filtrava el contingut de l'informe del Comitè d'Afers Jurídics del Parlament Europeu sobre l'extradició de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. El text, que s'aprovarà en comissió la setmana vinent i que rubricarà amb tota probabilitat el ple de l'Europarlament a principis de març, defensa aixecar la immunitat dels polítics catalans perquè la justícia belga pugui tramitar l'extradició i decidir, en darrera instància, si els entrega o no a la justícia espanyola.

Serà clau el vot dels grans partits europeus, que tenen el domini de la majoria d'escons de l'Eurocambra, però el cert és que ara per ara, el partit socialista manté el silenci. La portaveu del PSOE a Europa, Iratxe García, explicava aquesta setmana que no es posicionaran fins que no coneguin a fons el text de l'informe. Ara bé, el diari 'ABC' avança aquest divendres, 19 de febrer, que els socialistes europeus votaran en contra dels interessos de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí i donaran suport a l'informe que els permetrà passar a estar en mans de la justícia belga.

Malestar a l'Eurocambra per la filtració de l'informe sobre el suplicatori contra Puigdemont

La filtració de l'informe sobre el suplicatori contra el líder de JxCatCarles Puigdemont ha generat malestar al Parlament Europeu, segons afirmen fonts parlamentàries. L'ABC avançava aquest dijous el contingut del text, favorable a aixecar la immunitat de l'eurodiputat, que s'aprovarà la setmana vinent en comissió. «No és manera de fer les coses», lamenten les mateixes fonts, que recorden la confidencialitat del procediment parlamentari que permet aixecar la immunitat als eurodiputats si el ple de la cambra hi dona el vistiplau. Per la seva banda, el president del Comitè d'Afers Jurídics, l'eurodiputat de Ciutadans Adrián Vazquez ha avisat que saltar-se la confidencialitat «pot suposar l'obertura d'un procediment sancionador a qui l'hagi realitzat».

«Em continua sorprenent que hi hagi persones que segueixin sense entendre que això no és un joc amb el qual treure avantatge polític», defensa Vázquez. De totes maneres, des de C's veuen difícil que Vázquez pugui investigar la filtració. La defensa de Puigdemont té intenció de presentar una queixa formal al president de la cambra, David Sassoli, pel presumpte trencament de la confidencialitat. Fonts parlamentàries avancen que Sassoli no té marge de maniobra per actuar perquè és «un procediment autònom».

L'equip legal de Junts ja ha amenaçat diversos cops d'impugnar als tribunals de la Unió Europea un eventual aixecament de la immunitat de Puigdemont per «errors formals» en el procediment. El Tribunal de Justícia de la UE és competent per avaluar aquests casos i previsiblement es pronunciarà al respecte si arriba a les seves mans.