Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez, en un acte electoral

Pedro Sánchez obre la possibilitat de crear un mecanisme de consulta a Catalunya

A l'acord que ha ratificat el Consell Nacional d'ERC, els socialistes es comprometen a una taula de diàleg i la possibilitat d'una consulta

Esquerra Republicana està aconseguint fer grans passes en la seva negociació amb els socialistes.  En un nou i breu acord conegut el passat dijous, Pedro Sánchez ha obert, segons el diari 'Sur', la possibilitat a crear un mecanisme de consulta al poble català no contemplat fins ara a l'actual ordenament jurídic. 

Aquesta és una de les principals condicions del pacte entre ERC i PSOE, que asseguraria la investidura socialista gràcies a l’abstenció dels republicans. L’acord en qüestió va ser acceptat per les bases d’ERC el passat dijous.  Es tracta d’un text d’una pàgina i mitja ple d’ambigüitats,  de tal manera que ambdues parts poden interpretar-ho de diverses maneres.

La taula de diàleg, imprescindible

Tot i que alguns punts poden caure en la confusió per la seva poca claredat, n’hi ha un que és determinant per l’abstenció d’ERC:  la creació d’una taula de diàleg entre l’Executiu i la Generalitat per aclarir definitivament la situació política a Catalunya. Aquesta taula estarà dividida en dues parts, escollides lliurement per ambdós partits, i hauria de començar a funcionar entre deu i quinze dies després que Sánchez aconseguís la investidura, que podria succeir la pròxima setmana gràcies a l'abstenció d'ERC.

Contràriament a l’últim cop que el PSOE i ERC van intentar negociar, ara sembla que  Sánchez no veu com un obstacle la proposta dels republicans de celebrar un referèndum d’autodeterminació català. Tot i això, aclareixen que no es comprometen a realitzar-ho i només és una proposta per tenir en consideració.

Aquest punt del pacte obre, així, una consulta «d’acord amb els mecanismes prevists» o, destaquen, «que puguin preveure’s al marc del sistema jurídic-polític». Això també significa que els socialistes no descarten una modificació legislativa.

Els punts claus del pacte 

Amb aquesta última decisió d’ERC, sembla que Pedro Sánchez podrà ser investit el pròxim 7 de gener.  Tot i l’abstenció dels republicans que col·locaria Sánchez a la presidència, haurà de lluitar per aconseguir el suport de certs punts del seu programa, ja què, per exemple, el suport als comptes públics no està parlat i els republicans podrien posicionar-se, en aquest cas, al costat contrari del PSOE.

Altres acords del pacte assenyalen que, cada vegada que sigui necessari, ERC podrà condicionar el seu suport depenent de l’èxit de les negociacions de la taula de diàleg.  Per la seva banda, els republicans no exigiran una data exacta per aconseguir un acord oficial, la qual cosa permet al PSOE maniobrar amb menys pressió cara les pròximes setmanes.

Una jugada que podria sortir-li cara a ERC

Pere Aragonès, vicepresident de la Generalitat i coordinador d’ERC, ha volgut enviar un missatge tranquil·litzador a aquells votants dels republicans que no aproven el pacte amb el PSOE. Així, ha assegurat que «val la pena» intentar una negociació amb el Govern, tot i que adverteix que «no serà fàcil, ni d’un dia per l’altre».  «No som ingenus i no vendrem màgia», ha recordat.

I és que alguns seguidors del partit republicà no les tenen totes amb aquest pacte de Govern, i acusen la seva militància de deixar-se enganyar i pactar amb qui va permetre el 155. ERC, per la seva banda, es defensa argumentant que ells no poden donar lliçons a ningú perquè el seu líder, Oriol Junqueras, està condemnat a tretze anys de presó.

A més, afirmen, no poden exigir totes les condicions que volien des de les files del partit, però han aconseguit allò que feia mesos que els republicans exigien  una taula de diàleg per afrontar el «conflicte» polític del país.  Tot i això, saben els riscos que poden suposar per la seva formació aquest acord.

Les eleccions catalanes poden estar més properes del que es pot pensar, després de la demanda d’inhabilitació de Quim Torra que faria que en els pròxims mesos hàgim de viure —novament— unes votacions. Aprovar aquest pacte pot costar-li car a ERC, que podria veure’s superat per JxCat .  Aragonès, per la seva banda, vol anar pas a pas: «No tinguem por, aprofitem l’oportunitat».

«En cap cas» es pot parlar d'un referèndum

Per la seva banda, el secretari d’Organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, va defensar aquesta «consulta» del pacte argumentant que podria ser una tècnica efectiva per desembussar la situació política actual. «Es tracta d’obrir un procés de diàleg que pugui concitar el major suport possible a Catalunya».

Així, responent a les preguntes dels periodistes sobre aquest pacte que semblava impossible, ha volgut aclarir que «necessitem recompondre la convivència a Catalunya, superar el conflicte i que la població pugui participar.  Veurem com es pot fer això, en quin moment i sobre quins acords, però que aquests acords vagin en la direcció de superar els conflictes».

Des del Govern socialista tampoc van negar que existís el punt d’una consulta. Ábalos recorda, però, que «en cap cas» es pot parlar d’un referèndum. «No farem res fora de la llei. Som el PSOE».

També et pot interessar...