El PSOE obté la majoria absoluta al Senat amb 121 escons

Els independentistes aconsegueixen un total de 13 senadors

Imatge arxiu PSOE
Els socialistes han obtingut 122 dels 208 senadors | CEDIDA

 

El PSOE de Pedro Sánchez ha aconseguit la majoria absoluta al Senat obtenint 121 dels 208 senadors que estaven en joc aquest 28-A. Aquest resultat permet que els socialistes superin en 16 els 105 senadors necessaris per aconseguir-la.

 

D'aquesta manera, el partit que lidera Sánchez ha passat dels 43 escons, obtinguts el 2016, als 121 d'aquests comicis, tot desbancat al PP, que fins ara tenia la majoria absoluta, i que ha perdut 74 escons dels 130 que tenia el 2016, situant-se amb 56. D'altra banda, C's aconsegueix, per primera vegada, 4 senadors electes, ja que fins ara només comptava amb els sis de designació autonòmica. 

ERC ha obtingut la victòria a Catalunya
ERC ha obtingut la victòria a Catalunya | CEDIDA

 

ERC s'imposa a Catalunya

A Catalunya, ERC s'ha imposat amb claredat, ja que ha aconseguit 11 dels 16 senadors que estaven en joc, un més que el 2016 i ha aconseguit mantenir la tercera posició en l'àmbit espanyol mentre que JxCat manté els 2 que va aconseguir CDC. Per tant, la força independentista catalana s'imposa clarament a la resta de formacions a Catalunya. Per la seva part, el PSC ha aconseguit 3 mentre que en Comú Podem ha perdut els 4 senadors obtinguts el 2016.

Així doncs, els 11 senadors electes per les quatre circumscripcions provincials d'ERC són: Raül Romeva i Rueda i Ana Surra Spadea (Barcelona); Miquel Aubà i Fleix, Laura Castel i Fort i Josep Rufà i Gràcia (Tarragona); Jordi Martí Deulofeu, Elisenda Pérez Esteve i Josep Quintana Caralt (Girona), Sara Bailac i Ardanuy, Miquel Caminal i Cerdà i Xavier Castellana i Gamisans (Lleida).

Els 2 senadors de JxCat són: Josep Maria (Jami) Matamala i Alsina (Girona) i Maria Teresa Rivero Segalàs (Lleida). D'altra banda, els 3 senadors electes del PSC són: Manuel Cruz Rodríguez i Elia Tortolero Orejuela (Barcelona) i Santiago José Castellà Surribas (Tarragona).

L'esquerra s'imposa a la dreta

Així doncs, amb aquesta àmplia victòria dels socialistes i amb els independentistes com a tercera força al Senat, l'aplicació d'un possible 155  de la Constitució a Catalunya s'allunya cada vegada més, ja que el PSOE no és partidari que es produeixi una nova intervenció de l'autonomia. Per poder aplicar-lo la iniciativa ha de partir del govern i necessita, imprescindiblement, l'aprovació del Senat per poder dur-la a terme. 


Comentaris

envia el comentari