Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Intervenció de Pedro Sánchez a la Moncloa el 16 d'octubre de 2019.

El PSOE matisa l'acord amb EH Bildu per derogar la reforma laboral

Els socialistes asseguren que l'acord definitiu estableix que la derogació no serà íntegra i només afectarà a tres punts de la llei

Intervenció de Pedro Sánchez a la Moncloa el 16 d'octubre de 2019.
Pedro Sánchez va aconseguir aprovar la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma. | Europa Press

El PSOE ha matisat l'acord amb EH Bildu que aquest dimecres ha permès el govern espanyolprorrogar l'estat d'alarma amb l'abstenció dels bascos i ha limitat l'abast de la derogació de la reforma laboral. El pacte inicia establia en un primer punt que PSOE, Unides Podem i EH Bildu es comprometien a derogar «de manera íntegra» la reforma del 2012 que va tirar endavant el PP de Mariano Rajoy. El mateix punt afegia que la derogació s'havia de fer efectiva abans de la finalització de l'estat d'alarma.

Abans de la mitjanit d'aquest dimecres, però, fonts del PSOE han indicat que aquest primer punt s'ha eliminat del pacte definitiu, i que la redacció final estableix que es derogarà la reforma laboral, però sense l'expressió «de manera íntegra». Així, el redactat que segons PSOE és el que s'ha pactat finalment estableix que es derogarà la reforma laboral i que es recuperaran els drets laborals «arrabassats» el 2012, impulsant en el marc del diàleg social «la protecció de les persones».

Només es derogaran tres punts de la reforma laboral

Després d'aquesta afirmació genèrica, el pacte especifica que «en concret i amb caràcter urgent» es derogarà la possibilitat d'acomiadament per absentisme causat per baixes per malaltia; les limitacions a l'àmbit temporal del conveni col·lectiu, fent-los arribar més enllà de les previsions que contingui, un cop acabi la seva vigència i fins que se'n negociï un de nou, i la prioritat aplicativa dels convenis d'empresa sobre els convenis sectorials.