Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, en la presentació del seu acord de govern el 12 de novembre de 2019.

El PSOE, molest amb Unides Podem per haver anunciat els seus alts càrrecs

No només se'n coneixen els ministres, sinó també els càrrecs de segon i tercer nivell

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, en la presentació del seu acord de govern el 12 de novembre de 2019.
El PSOE i Podem han protagonitzat el primer malentès de la coalició: els de Pablo Iglesias s'han avançat en anunciar alguns nomenaments. | Catalunya Diari

Amb prou feines han passat 24 hores des que  Pedro Sánchez va ser escollit president del govern espanyol amb el suport de PSOE i Podem —les dues forces que integraran el primer govern de coalició de la història d'Espanya—, a més d'altres forces polítiques minoritàries. Malgrat aquest curt període de temps i que el govern no serà nomenat fins la setmana vinent, ja han sorgit les primeres tensions entre els dos socis.

El PSOE es mostra molest amb Podem perquè la formació liderada per Pablo Iglesias ja ha fet públics els nomenaments que en depenen: no tan sols el quintet de ministres que ja fa dies que es va fer públic, sinó també el reguitzell d'alts càrrecs, secretaris d'Estat i directors generals que dependran dels ministeris que pilotarà Podem. El fet, doncs, que ja se'n coneguin alguns després que Podem hagi volgut marcar perfil el primer dia de la coalició, ha molestat els socialistes.

Els noms de Podem al nou govern

Fa dies que se sabia el nom dels cinc ministres de Podem al nou executiu. Pablo Iglesias ocuparà la vicepresidència d'afers socials amb el mateix rang que Nadia Calviño a la vicepresidència econòmica i Carmen Calvo a la política. La fins ara portaveu al Congrés,  Irene Montero, assumeix la cartera d'Igualtat i el catedràtic de sociologia i urbanisme Manuel Castells la d'Universitats (a proposta d'En Comú Podem). El líder d'IU, Alberto Garzón, assumeix la cartera de nova creació de Consum, i la membre de Galícia En Comú Yolanda Díaz s'encarrega de Treball, sense les competències de Seguretat Social.

En les darreres hores s'ha sabut, per exemple, que Ione Belarra serà la nova secretària d'Estat per a l'Agenda 2030; i que Nacho Álvarez pilotarà la secretaria d'Estat per als Drets Socials. A més, s'ha sabut que Julio Rodríguez serà el cap de gabinet de Pablo Iglesias i que María Teresa Pérez dirigirà l'Institut de la Joventut, entre altres noms.

També et pot interessar...

Pablo Iglesias, entre llàgrimes al Congrés en l'homenatge a Aina Vidal

Guerra oberta entre Rufián i Iglesias a Twitter