El PSOE necessitaria el suport de l’independentisme per governar, segons l'última enquesta

L'alternativa per a Sánchez seria unir-se a Ciutadans, però els de dretes podrien formar tripartit amb PP i Vox, fregant la majoria absoluta

Pedro Sánchez només obtindria majoria amb Ciutadans, o amb Podem i l'independentisme | CatalunyaDiari.cat

Els socialistes triomfarien si les eleccions generals espanyoles se celebressin avui. Segons una enquesta de 'La Vanguardia', el PSOE aconseguiria 119 escons, per tant, en sumaria 34 als 85 que té ara. Tot i que Sánchez i el partit d'Albert Rivera, podrien obtenir la majoria junts per investir l'actual president, la coalició de dretes entre PP, Vox i Ciutadans s'acostaria a la majoria absoluta amb 173 escons. Davant d'aquest escenari, el PSOE necessitaria el suport de Podem i dels independentistes bascos i catalans per seguir governant.

Enfonsament de Podem

Segons el sondeig de GAD3 per a La Vanguardia realitzat entre el 12 i el 15 de febrer, Iglesias perdria 39 diputats, pel que no seria factible la seva aliança amb el PSOE per aconseguir una nova majoria. Tots dos sumarien 151 escons. Però les dretes tampoc hi arribarien, sumant-ne 173: els 97 de Casado, els 60 de Rivera i els 16 d'Abascal. També quedarien doncs sense socis viables per arribar als 176 escons de majoria absoluta al Congrés.

Sánchez només aconseguiria la majoria amb el suport d'ERC, PDECat, PNV i Coalición Canaria i Bildu. Fins i tot sense aquest últim, els socialistes es quedarien a les portes amb 175 escons i una situació de bloqueig polític a la Cambra.

A Catalunya,  ERC 

A Catalunya, els republicans s'endurien 11 escons, dos més dels que tenen ara. En canvi el PDECat en baixaria també dos, quedant-se amb 6. La representació al Congrés es tancaria amb 6 diputats pel PNB, 2 per EH Bildu i 1 per Coalición Canaria. 

Si plantegem com a objectiu de les eleccions esbrinar la preferència sobre el futur de Pedro Sánchez al capdavant del govern, el suport al president espanyol a Catalunya és del 26%, amb un 34% a favor del seu partit. També s'amplia el suport a Podem. En canvi, baixa a 5% el favoritisme pel líder popular, Pablo Casado, i també lleugerament per Ciutadans, tot i quedar-se en un 13%.


Comentaris

envia el comentari