Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imagen de la bancada socialista en el Congreso de los Diputados 29/07/2020

Crítiques al PSOE per no complir les normes de seguretat contra el coronavirus

El partit del govern volia escenificar l'èxit del seu president amb un aplaudiment majoritari

Imatge de la bancada socialista al Congrés dels Diputats 2020.07.29
La imatge de la bancada socialista plena està causant indignació | EFE

Després de l'última enganxada entre Sánchez  Casado  hores després de l'aprovació del fons de recuperació europeu, el PSOE volia escenificar avui l'èxit al president delgovern  amb una rebuda amb magnificència. Però en el seu intent de complimentar al seu líder amb un gran aplaudiment, el PSOE  ha incorregut en un greu incompliment en plena pandèmia.

La foto ja està corrent i és objecte de gran indignació per part de molts espanyols que veuen en el comportament del partit del govern un acte d'irresponsabilitat: la bancada socialista apareix plena mentre demanen a la ciutadania  que respectin les mesures.

En plena onada de rebrots i a la vora d'un altre desastre com el de març, Espanya  assisteix avui atònit a la imatge del Congrés. Allà, el president del govern, Pedro Sánchez, explica el fons de recuperació europeu en la sessió on es votarà el document de reactivació econòmica de la comissió de reconstrucció.

La passada setmana, el president del PP, Pablo Casado, va intentar menysprear el paper de president en les negociacions de Brussel·les, hores després que se signés un acord històric i els pesos pesants del govern rebessin a Sánchez amb aplaudiments i passadís inclòs. El PSOE intenta vendre l'acord com un èxit històric.

En aquest intent, avui tocava escenificar el suport al president i els socialistes han omplert la seva bancada. El govern insisteix que cal mantenir les mesures de prevenció i sobretot el distanciament social per evitar la propagació de la Covid-19, però la bancada socialista apareix plena i desencadena una tempesta de crítiques.

Fonts del Congrés apunta que no hi ha cap acord nou entre portaveus  per ampliar l'aforament, de manera que el límit segueix sent del 50%. No obstant això, els socialistes estan a més d'un 100%, ja que cap dels seus 120 diputats ha demanat el vot telemàtic.

A ells se'ls sumen més diversos senadors que han volgut ser presents a la sessió per aplaudir Sánchez mentre explica els últims acords del Consell Europeu. Membres del parlament han mostrat el seu malestar: «Si els diputats de Congrés i del grup del govern no compleixen les indicacions de Sanitat, estan donant un pèssim exemple».

Amb mascareta però sense distància

Els dos grans grups, socialistes  i populars, han tractat de superar l'autolimitació d'aforament que es van imposar els partits amb l'inici de l'estat d'alarma. El PP especialment ja va demanar el mes de març que es permetés l'assistència de tots els seus diputats, cosa que no va passar mentre es va mantenir aquella situació institucional.

Els diputats sí que utilitzen mascareta, ja que estan espatlla amb espatlla, però l'estretor dels escons els impedeix guardar la més mínima distància entre ells. Els epidemiòlegs recorden que estar a prop d'algú més de quinze minuts multiplica la possibilitat de contagi.

La crítica més dura

Una de les crítiques més dures ha vingut del partit de l'oposició Vox. La formació patriòtica liderada per Santiago Abascal  ha acusat els diputats socialistes d'actuar amb irresponsabilitat per haver omplert la seva bancada malgrat les restriccions sanitàries vigents pel coronavirus.

A l'inici de la seva rèplica a president, Abascal ha aprofitat per atiar al govern per incomplir l'acord sobre la limitació de l'aforament a la sala de plens. La presidenta de Congrés, Meritxell Batet, ha reconegut que ella no pot prohibir l'entrada dels parlamentaris a l'hemicicle, i Santiago Abascal li ha donat la raó. Però també ha rematat: «No la pot prohibir, però vostès han demostrat la seva irresponsabilitat» quan, segons ha recriminat, si podien «prohibir als espanyols que sortissin de casa».