IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El PSOE de Sánchez promet: matrícules universitàries gratis, lligar les pensions a l'IPC i un ingrés «mínim vital»

Sánchez ha presentat el programa electoral del PSOE: «110 compromisos amb l'Espanya que vols»

El PSOE ha presentat aquest matí les 110 propostes electorals de cara a les pròximes eleccions
El PSOE ha presentat aquest matí les 110 propostes electorals de cara a les pròximes eleccions | Cedida

L'actual president del govern i també candidat del PSOE per a les pròximes eleccions del 28 - A, Pedro Sánchez, ha presentat aquest matí el programa electoral socialista. Aquest recull 110 propostes titulades com els «110 compromisos amb l'Espanya que vols».

El PSOE es compromet, en el seu programa electoral, a actualitzar cada any les pensions en funció de l'IPC real i a augmentar les pensions mínimes i no contributives, per la qual cosa eliminarà l'actual Índex de Revaloració (IRP), que limita la pujada de les pensions en un màxim del 0,25% en situacions de dèficit en la Seguretat Social. També proposa crear «de forma gradual» un sistema que garanteixi que les primeres matrícules de la universitat siguin gratuïtes i un ingrés «mínim vital» per acabar amb la pobresa infantil. 

Pedro Sánchez durant la presentació del programa electoral del PSOE
Sánchez assegura que el projecte del PSOE servirà per «unir als espanyols i els seus territoris»  | Cedida

 

El PSOE es compromet a reformar el sistema de pensions

D'altra banda, el que no derogarà, si torna a governar després de les eleccions generals del 28 d'abril, és el factor de sostenibilitat, l'entrada de la qual en vigor va ser ajornada fins al 2022. El PSOE no parla de suprimir-lo, però sí de reformar-lo i buscar un «disseny compartit» amb els agents socials.

El PSOE es compromet en el seu programa de 110 mesures a reformar el sistema de pensions des del Pacte de Toledo i el diàleg social i es dona cinc anys per eliminar el dèficit de la Seguretat Social, un objectiu que ja havia esmentat la ministra de Treball, Magdalena Valerio, el passat estiu. 

Per fer-ho buscarà que les cotitzacions socials suportin la despesa de naturalesa contributiva i augmentarà progressivament les aportacions de l'Estat davant de la despesa lligada a la jubilació de la generació del 'baby boom', que suposarà passar de pagar les 9,7 milions de pensions actuals a més de 14,4 milions de pensions.

Ocupació i educació

En matèria d'ocupació, el PSOE tampoc no parla de derogar la reforma laboral, sinó d'eliminar els «aspectes més lesius» d'aquesta i d'elaborar un nou Estatut dels Treballadors per al Segle XXI. També es compromet a seguir augmentant de manera gradual el salari mínim, fins a assolir el 60% del salari mitjà i a reordenar els contractes per deixar-los en tres modalitats: indefinit, temporal i formatiu.

Pel que fa a l'àmbit de l'educació, el PSOE promet un sistema que garanteixi matrícules universitàries gratuïtes i també inclou que les escoles infantils siguin gratuïtes des dels 0 als 3 anys. Aquesta mesura afectarà primerament a «les famílies més vulnerables» però l'objectiu que l'accés gratuït arribi al 50% dels nens i nenes el 2050.

Finalment, en matèria d'educació, promet millorar el sistema de beques i crear un pla que lluiti contra l'abandonament escolar per tal d'aconseguir que el 2025 el 90% dels joves tinguin el títol de l'ESO.


Comentaris

envia el comentari