TENS TELEGRAM?

👉 No et perdis les últimes hores de Catalunya. Segueix-nos clicant aquí!

MÉTEO

⛈ Alerta màxima a Catalunya: comença la llevantada més forta de l'any

Es publicaran els resultats de cada mesa electoral l'endemà de les eleccions

La mesura vol acabar amb els rumors sobre frau
Un dona i una nena voten a Reus, en una imatge d'arxiu. | Laia Solanellas

 

La polèmica sobre un possible frau electoral plana sobre les eleccions que se celebren avui, 21 de desembre. Algunes entitats independentistes han anunciat que faran un recompte paral·lel per assegurar que l'oficial no ha estat alterat de cap manera. Per això, el delegat del Govern a Catalunya, Enric Milllo, va assegurar ahir, dimecres, que «l'únic recompte regulat i amb totes les garanties és el que està contemplat per la llei orgànica del Règim Electoral General».

 

Noves mesures contra el frau

Tot i això, Millo ha anunciat que es prendran mesures per combatre les informacions paral·leles i per lluitar per garantir una informació fiable per a tots els ciutadans. Com a novetat, aquest any es publicarà el resultat de cada mesa electoral i les seves actes. Per mitjà d'un nou espai web es podran consultar aquestes dades . El secretari tècnic del Ministeri de l'Interior, Juan Antonio Puigserver, va assegurar que «la informació serà total, transparent i pública per tota la ciutadania».

Tot i que no van voler entrar a valorar els recomptes paral·lels, Puigserver va assegurar que «les garanties estan absents en qualsevol recompte paral·lel que es posi en marxa i l'únic que pot fer és minvar la confiança dels electors». Per tancar el tema i la polèmica, el tècnic ha afegit que no és il·legal dur a terme un nou recompte, més enllà de l'oficial.

 

Més de cinc milions de catalans, cridats a votar

5.554.394 ciutadans poden votar aquest 21-D des de les 9h del matí a les 20h del vespre, la gran majoria són residents a Catalunya i 226.381 són a l'estranger. Segons dades de l'INE, 136.300 votants participaran per primera vegada en uns comicis en haver assolit la majoria d'edat.

 

En total, hi ha 2.680 col·legis electorals repartits per tot el territori i 8.247 meses. Aquestes són les principals dades d'una jornada plena d'incerteses i que arriba en un moment polític excepcional després de l'aplicació de l'article 155, amb el candidat d'ERC, Oriol Junqueras, a la presó d'Estremera, i del candidat de JxCat, Carles Puigdemont, a Brussel·les.

Els resultats del 21-D fixaran el rumb del procés després d'una declaració d'independència que no s'ha aplicat o suposaran la seva fi i l'inici d'una nova etapa dirigida pel constitucionalisme espanyol. Les aliances postelectorals seran determinants tenint en compte que la demoscòpia dibuixa un Parlament molt fragmentat.

🔴 Ara pots rebre els avisos del tall de carreteres al teu correu. Fes clic aquí!

Comentaris