Publiquen un vídeo de Junqueras, Romeva i Forn a la presó d’Estremera

El diari ‘ARA’ ha tingut accés a unes imatges de com és el seu dia a dia a la presó

Captura del vídeo on es pot veure Joaquim Forn al pati de la presó
Captura del vídeo on es pot veure Joaquim Forn al pati de la presó | Ara

Donant classes, escrivint les memòries, fent esport o realitzant les tasques que els assignen. Així és el dia a dia d'Oriol Junqueras, Raül Romeva i Joaquim Forn a la presó d'Estremera, segons unes imatges que ha publicat en exclusiva el diari 'ARA' on apareix una data que no és real.

Els tres polítics empresonats han de passar 16 hores tancats a les seves respectives cel·les amb molt temps lliure per pensar, sobretot ara que estan sols. Fins fa un mes, Junqueras i Forn compartien cel·la però ara en tenen una individual cadascú. Això sí, les dues juntes al costat de la de Raül Romeva.

Aquestes cel·les compten amb una petita llitera, un parell d'escriptoris amb prestatgeries per guardar-hi els objectes personals, una petita pica metàl·lica, una dutxa i un lavabo. A més, tenen un televisor per poder informar-se i matar l'estona, molts llibres i moltes cartes que li envien els familiars, altres polítics i gent anònima que els mostra el seu suport. Les imatges han estat disponibles durant un parell d'hores a la plataforma YouTube, però ara es poden veure tan sols a la pàgina web del diari 'Ara'. 

Oriol Junqueras també apareix escombrant en el vídeo
Oriol Junqueras també apareix escombrant en el vídeo | Ara

 

Junqueras dona classes i Forn escriu les seves memòries

Després de l’esmorzar, a partir de les deu del matí tenen tres hores per fer activitats o estar a les sales comunes. A les imatges es pot veure com Oriol Junqueras fent una xerrada sobre història antiga a altres reclusos, entre els que també s’hi troba Raül Romeva.

«A Grècia tenim el naixement de la filosofia dedicada a la física i a les coses naturals i la filosofia dedicada a les coses humanes», diu Junqueras. «Els sofistes són els que es dediquen al saber humà. Protàgores, Gòrgies i d’allà Sòcrates, i d’allà Plató, i d’allà Aristòtil», segueix explicant als presos que volen aprofitar el temps a la presó per fer quelcom profitós i aprendre coses.

Captura d'Oriol Junqueras donant classes d'història antiga a la presó d'Estremera
Captura d'Oriol Junqueras donant classes d'història antiga a la presó d'Estremera | ARA

 

Mentrestant, Joaquim Forn està a la biblioteca escrivint les seves memòries. Ho fa com una rutina des del primer dia per tal d’explicar els seus sentiments, com una ajuda per superar l’opressió d’estar tancat entre reixes. Aquestes cartes les acaba enviant a la seva dona, que encara no n’ha llegit cap perquè no s’atreveix.

La tarda és per fer esport i trucar per telèfon

Després de dinar, els presos tornen a les seves cel·les fins a mitja tarda, quan poden sortir un parell d'hores al patí o a les sales comunes. En el vídeo, es pot veure com Junqueras i Forn juguen a tenis com a rivals, amb un parell de reclusos més.

A la tarda també és quan solen fer trucades. Segons explica el diari 'ARA', tenen un màxim de deu números de telèfon als quals trucar i disposen de 50 minuts de trucades a la setmana. Forn sempre truca a les sis de la tarda. Romeva ho sol fer al matí, encara que a vegades ho fa a la tarda per poder parlar amb els seus fills. Junqueras fa una perduda abans per assegurar-se que li agafaran el telèfon.

Tretze hores seguides a la cel·la

Després de sopar, a les 19.30 tornen a les seves cel·les fins l'endemà a les vuit del matí. Gairebé tretze hores seguides tancats entre quatre parets tots sols. Molt temps per pensar, llegir i respondre les cartes que els hi envien. Romeva també aprofita per fer ioga per reflexionar i «ressituar-se personalment».


Comentaris

envia el comentari