Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Parlament de Catalunya.

Pugna per presidir el Parlament: Arriba la primera batalla independentista del mandat

JxCat reclama el càrrec, que ERC insisteix a oferir a una CUP que ho veu amb bons ulls

Parlament de Catalunya.
JxCat vol la presidència del Parlament, però ERC sembla inclinar-se més per la CUP. | ACN

Deu dies. Aquest ha estat el temps que han trigat les forces independentistes a escenificar la primera batalla entre ells de la legislatura: la pugna per la presidència del Parlament. Junts per Catalunya vol el càrrec —de fet, fins i tot podria recaure sobre la seva cap de files, Laura Borràs—, però ERC no es mulla: els republicans no descarten donar el càrrec a una CUP que s'ho pensa i que ho plantejarà dissabte a la seva militància. Primeres tensions a les files de l'independentisme en els primers compassos de la legislatura.

JxCat vol la presidència del Parlament de Catalunya

Junts per Catalunya reivindica la presidència del Parlament. Fonts del partit de Carles Puigdemont, consultades per l'ACN, adverteixen a ERC que l'acord de legislatura no pot començar «amb defectes». En aquesta línia, Junts entén que els republicans han de presidir la Generalitat, i que a la formació de Laura Borràs li'n pertoca la vicepresidència, a més de la presidència del Parlament —d'acord amb el 14-F i de l'entesa de l'última legislatura. A JxCat troben que el més lògic és aquest repartiment, si bé en públic subratllen que encara no han parlat de cadires, i que només han abordat els objectius del nou executiu. Així mateix, Junts insisteix en formar un Govern independentista amb republicans i CUP, i urgeix ERC a deixar els comuns fora de l'equació.

A Junts no ha agradat que la CUP opti a presidir el Parlament. Els anticapitalistes debatran amb la militància si han d'assumir la cadira de la cambra en la pròxima legislatura, amb la celebració aquesta setmana d'assemblees obertes parlamentàries. Els documents de la CUP plantegen que el paper de la Mesa és «important per fer front als atacs del TC a la sobirania» de la cambra. «D'acord amb la nova correlació de forces, hauríem de plantejar l'assumpció de la presidència de la Mesa del Parlament?», pregunten.

ERC no es mulla explícitament... però s'inclina cap a la CUP

ERC manté una certa equidistància entre les dues posicions, però semblen inclinar-se cap a la posició dels anticapitalistes. El president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ha instat la CUP a posar sobre la taula si aspiren a la presidència del Parlament. «Estem disposats a parlar de tot i amb tothom. Ser transparents i arribar als màxims consensos possibles. Si ho plantegen, disposats a parlar de tot, sempre», ha afirmat en una entrevista a 'Ser Catalunya'. Tot i així, el negociador de l'equip d'ERC ha insistit que la voluntat del seu partit és que la CUP «faci el pas que no ha fet fins ara» i agafi responsabilitats dins del Govern. Pel que fa a les negociacions, ha dit que són «lentes» però, de moment, «positives». Ha augurat que s'allargaran fins a la data límit però s'ha mostrat convençut que s'arribarà a un acord.

Sabrià ha destacat que la predisposició per part de les parts és «prou bona» encara que ha admès que «costa una mica avançar». De moment , ERC s'ha reunit dues vegades amb la CUP, dues més amb JxCat i una amb els comuns. Segons ha explicat, hi ha «moltes peces» sobre la taula de la negociació ja que s'està intentant arribar a un consens sobre com ha de continuar el moviment independentista. «Necessitem un consens estratègic des de fa temps. Potser no el podrem resoldre però intentarem avançar tant com puguem. Segur que trigarà i no el tindrem demà. Queden dies», ha afegit.