Lluís Puig: «Necessitava tornar a trepitjar terres catalanes»

L’exconseller ha viatjat fins a Perpinyà on ha reivindicat que «els membres del govern a l'exili són ciutadans europeus lliures»

Lluís Puig ha assistit a la presentació del Consell per la República a Perpinyà
Lluís Puig ha assistit a la presentació del Consell per la República a Perpinyà | ACN

Es descobreix el secret més ben guardat de la presentació del Consell per la República. L'exconseller de Cultura Lluís Puig s’ha presentat a l'acte que s'ha celebrat aquest dissabte 5 de gener a la tarda a Perpinyà, la capital nord-catalana, on ha assegurat que la seva aparició ha estat «molt meditada» i que feia temps que «els membres del govern a l'exili» parlaven sobre la «necessitat de tornar a trepitjar terres catalanes». «Ens devíem una visita», ha afegit durant la seva intervenció.

Visiblement emocionat, Puig ha afirmat que la seva visita és una «forma d'intentar portar l'agraïment del president Puigdemont i de la resta del govern a la Catalunya del Nord» i ha reivindicat que són «ciutadans europeus lliures», en relació a una possible reacció per part de l'estat francès. A més a més, l’exconseller també ha assegurat que després d'aquesta hi podria haver noves aparicions.

L’exconseller Puig ha «tornat a trepitjar terres catalanes»

Lluís Puig ha viatjat tota la nit des de Waterloo fins a Perpinyà
Lluís Puig ha viatjat tota la nit des de Waterloo fins a Perpinyà | ACN

Lluís Puig ha assistit a la presentació del Consell per la República al Casal de Perpinyà, en un acte que ha estat organitzat per l'ANC de la Catalunya del Nord. La seva visita era el secret més ben guardat i realment poca gent ho sabia, ja que a l'acte només s'anunciava que hi participaria per videoconferència. Tanmateix l'exconseller ha arribat a primera hora d'aquest matí provinent de Waterloo, en un viatge que s'ha allargat tota la nit.

A més a més, Puig ha reivindicat el paper que la Catalunya del Nord ha tingut en el procés català i ha remarcat: «És la primera vegada que venim des que vam marxar a l'exili i, per tant, és molt emotiu pensar que et trobes amb gent que parla la mateixa llengua que tu. Ha estat un dia molt agradable».

Sobre una possible reacció de l'estat francès a la seva visita, Puig ha dit: «França és una república democràtica i té les seves maneres d'actuar. No hi ha en aquests moments cap reclamació en contra nostra», ha recordat. En aquest sentit, l’exconseller ha afegit que viatgen per Europa i per la resta del món «no per fer turisme» sinó per «seguir el procés lliure i democràtic».

Presentació del Consell per la República a Perpinyà

Lluís Puig durant la presentació del Consell per la República a Perpinyà
Lluís Puig durant la presentació del Consell per la República a Perpinyà | ACN

Durant l'acte de presentació, Puig ha assegurat que el compromís és ara centrar tots els esforços a «arrencar amb força el Consell per la República» i que aquest és l'objectiu que tindran aquest any. Amb paraules de Clara Ponsetí, ha dit que «és l'única institució catalana no sotmesa a les urpes de l'estat espanyol» i que volen que «hi sigui tothom». La previsió és que en un termini d'onze mesos es pugui fer l'assemblea constituent i que «tothom pugui exercir el seu primer dret a vot».

L'exconseller ha admès que aquest procés «no té cap manual d'instruccions» perquè «no s'havia fet mai» i que, per tant, «ningú sap exactament que cal fer després de cada pas». Tanmateix, ha dit que volen ser «plurals» i sovint comporta «una necessària lentitud per a remar i avançar per arrencar aquest tren amb prou velocitat perquè ningú quedi al marge».


Comentaris

envia el comentari