ÚLTIMA HORA

Assassinen a trets un confident de la policia i fereixen un agent al Vallès

Puigdemont apareix per sorpresa a l'Eurocambra per inaugurar una exposició

L'expresident trepitja la institució per primer cop des que viu a Bèlgica , després del vet a la seva conferència amb Torra
Puigdemont | CatalunyaDiari.cat

 

Carles Puigdemont ha aparegut aquest dilluns a la tarda al Parlament Europeu per inaugurar una exposició sobre el català organitzada per l'eurodiputat Ramon Tremosa i l'ONG Plataforma per la Llengua. L'expresident, que no era entre els noms anunciats en la convocatòria com Toni Comín o Meritxell Serret, ha accedit posteriorment a l'edifici, convidat per l'oficina de Tremosa.

 

Des que és a l'exili, Puigdemont ha entrat als parlaments de Finlàndia, Dinamarca, Irlanda, Regne Unit, Alemanya, les illes Fèroe, Baviera, Flandes i Suïssa. Però és, en canvi, el primer cop que ho fa a la cambra europea.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les últimes hores de Catalunya i el procés, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Després del vet a la seva conferència amb Torra

L'entrada a l'Eurocambra té lloc pocs dies després que el president Antonio Tajani vetés una conferència conjunta de l'expresident Puigdemont i el president Quim Torra al·legant «motius de seguretat». En tot cas, el vet a la conferència no mencionava explícitament que es prohibís l'accés de Puigdemont a la institució, que només podria impedir-se a través d'una ordre directa de Tajani.

  

El PP, el PSOE i Cs ja van queixar-se quan es va fer pública la data prevista per la conferència amb Torra, exigint a Tajani que prohibís la conferència, argumentant que la presència de l'expresident no encaixava «amb el noble paper» de la institució «com a referent de l'Estat de dret». De fet, el PP va anar més enllà i va demanar al ministre espanyol de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que trobés la «fórmula» per detenir Puigdemont, si finalment no es prohibia la conferència.

 

 

 

Polèmica al voltant de l'exposició

Eurocambra | CatalunyaDiari.cat

 

L'exposició que s'inaugura aquest dilluns duu per títol 'The Catalan Language: 10 million European voices' (La llengua catalana: 10 milions de veus europees), i s'ubicarà a la primera planta del Parlament Europeu fins al 8 de març. La mostra, igual que la conferència de Torra i Puigdemont, tampoc no ha estat exempta de polèmica.

  

Inicialment els serveis de l'Eurocambra havien retirat el permís per fer-ho en les dates previstes al·legant que «no era apropiada» per la proximitat amb les eleccions generals. Posteriorment, però, van rectificar i van autoritzar-la.

  

Fonts del Parlament Europeu van desvincular llavors ambdues decisions, ja que les exposicions depenen dels qüestors, mentre que la decisió de cancel·lar la conferència va ser del president Antonio Tajani.