La Fiscalia insisteix que Puigdemont i Comín no disposen d'immunitat parlamentària

Insta Pablo Llarena a rebutjar els recursos de reforma que han presentat els dos polítics catalans després d'esdevenir diputats electes del Parlament Europeu
La Fiscalia torna a recordar a Puigdemont i Comín que no tenen immunitat | CatalunyaDiari.cat

La Fiscalia del Tribunal Suprem ha emès un informe davant el magistrat instructor del judici del procés, Pablo Llarena, en què adverteix que l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín no estan protegits per la immunitat parlamentària. El ministeri públic rebutja els recursos de reforma que els dos polítics catalans van presentar sol·licitant al magistrat que reconsiderés aixecar la seva ordre de detenció després de resultar escollits diputats electes del Parlament Europeu. L'objectiu era poder viatjar a Madrid per realitzar els tràmits necessaris davant la Junta Electoral Central (JEC) que els permetin prendre possessió dels seus escons al Estrasburg el proper 2 de juliol.

 

L'escrit d'onze pàgines que signen els fiscals Javier Zaragoza i Fidel Cadena, remarca que el reglament del Parlament Europeu «és un acte d'organització interna que no pot establir a favor del Parlament competències que no estiguin expressament reconegudes per un acte normatiu». En aquest sentit adverteix que «per verificar les credencials dels seus membres prendrà nota dels resultats oficialment proclamats pels estats membres i decidirà sobre les controvèrsies que puguin suscitar-se en relació amb les disposicions de l'acta». 

  

El ministeri fiscal assegura que el Parlament «no pot posar en qüestió la pròpia regularitat de la proclamació efectuada per la Junta Electoral» de cada país i assenyala que «en no existir una normativa comunitària en aquesta matèria, correspon a l'ordenament jurídic intern de cada Estat membre nomenar els òrgans jurisdiccionals competents i configurar la regulació processal dels recursos judicials destinats a garantir la salvaguarda dels drets que els justiciables obtenen del dret comunitari». 

 

 

La pilota, altra vegada a la teulada de Llarena 

  

Alhora considera errònia «qualsevol interpretació que establís en favor del Parlament una competència general de control de la proclamació oficial efectuada per les autoritats dels Estats membres». El text explica que la condició de ser membre del Parlament Europeu s'adquireix mitjançant el compliment del tràmit consistent en l'acte de jurament o promesa de l'acatament de la Constitució davant la Junta Electoral Central, la qual, recorda es va dur a terme el passat 17 de juny. 

 

Així mateix recorda que només l'autoritat competent, en aquest cas Pablo Llarena, podria autoritzar-los sota ordre d'arrest nacional a prestar aquest jurament que els converteix en europarlamentaris de ple dret. «En no haver comparegut presencialment el dia mencionat no han adquirit la condició de membres del Parlament Europeu de forma que la presentació de les declaracions escrites sobre la inexistència d'incompatibilitats no té cap efecte», alerta la Fiscalia que considera que els seus escons han «queda vacants». 

 

 

També et pot interessar...Comentaris

envia el comentari