Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont

L'adjectiu amb el qual Puigdemont es refereix a Junqueres en el seu llibre portarà cua

L'expresident de la Generalitat descriu les «deslleialtats», la «solitud» i les «traïcions» del procés independentista al seu llibre

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont no confiava tampoc amb el compromís d'ERC amb el referèndum | El Periódico

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha confessat en el seu llibre 'M'explico' que no confiava amb el vicepresident Oriol Junqueras ni amb el compromís d'ERC amb el referèndum a principis de 2016. Un any abans de l'1-O, Puigdemont va estar a punt de  llençar la tovallola per les «deslleialtats» de Junqueras: «No vull anar amb un vicepresident  deslleial  a una etapa tan dura com la que vindrà». 

El llibre, escrit pel director del diari 'El Punt Avui', deixa entreveure les sensacions d'un president que se sent «sol» i que «no és feliç» en un dels moments més rellevants de la història de Catalunya. A més a més, es relata la manca d'acord i d'entesa amb l'Estat espanyol però també les discrepàncies, les «misèries» i les «febleses» dels protagonistes de la política catalana entre els anys 2016 i 2017. 

«No cal que siguem amics per fer la independència»

Tot i que el maig de 2016 Puigdemont «ha deixat de confiar en Oriol Junqueras», aquest mai va optar per trencar el Govern. Fins i tot va insistir en més d'una ocasió al líder d'ERC en fer una llista conjunta: «No cal que siguem amics per fer la independència», remarcava. 

Segons s'exposa en el llibre, Artur Mas ja havia advertit a Puigdemont que «un dels perills era la probable deslleialtat d'Esquerra». «No me'l vaig creure. Em vaig pensar que seria capaç de redreçar la situació, que amb mi seria diferent», manifesta Puigdemont. «Junqueras em va enganyar dient-me que no havia demanat veure's amb Ximo Puig, va reunir-se d'amagat amb Pedro Sánchez, no diu res a les reunions, els consellers d'Esquerra no comparteixen res, no es pronuncia quan li demano una llista conjunta (...) Però  a què coi juguen?», es queixava l'expresident. 

No va ser fins al febrer de 2017 quan president i vicepresident van acostar posicions en un sopar. Sergi Sol, assessor republicà, els va advertir que el procés no sortiria bé si no anaven «decidits i conjurats a arribar fins al final». «Deixaré clar que anem junts, que anem a totes», manifestava llavors Oriol Junqueras. Tot i això, una nova filtració  del contingut de la trobada va fer pensar de nou que tot plegat era un «fracàs». «Aquí filtra tothom: en tinc constància que ho feu els del PDeCAT i els d'ERC, i això s'ha d'acabar», lamentava Puigdemont. 

«Em sento sol»

A partir de la celebració de l'1-O, Puigdemont assegura que es va entrar en «terreny desconegut». Durant els dies posteriors, especialment amb la declaració suspesa d'independència, el president confessava que se sentia cada vegada més «abatut» i que hi havia «molta tensió» dins del Govern. «Em sento sol. A la reunió de govern m'he sentit sol. En Junqueras no fa res», manifestava. 

A mesura que s'acostava el 27-O la situació es tensava cada vegada més. Puigdemont va arribar a estar convençut de la convocatòria d'eleccions autonòmiques, però la manca de garanties de Madrid que no s'aplicaria el 155 i la  pressió d'ERC i d'alguns dels consellers del PDeCAT, el van acabar fent canviar d'opinió. «Jo havia pactat lleialtat amb el president d'Esquerra. 'T'acompanyarem en la decisió', em va dir i repetir. Quin acompanyament m'estan fent. M'acompanyen clavant-me punyals», denunciava Puigdemont. 

Resposta d'Oriol Junqueras

Gairebé tres anys després de tot, el líder d'ERC i exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha dit que manté una relació «cordial» amb Carles Puigdemont. Fins i tot ha assegurat que parlen «una, dues, tres vegades» a la setmana. Pel que fa a les declaracions del llibre, Junqueras ha manifestat que quan ell mateix vulgui opinar de l'actualitat, ho farà amb articles periodístics